Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

CIA skinula oznaku tajnosti sa 12 miliona stranica

Preuzmite sliku

CIA je postavila na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, tako da svi mogu da ih vide. Pristup tim podacima je prethodno bio moguć samo sa četiri računara iz prostorija u Washingtonu.

Kako bi ilustrovao šta znači taj potez CIA-e, portal Buzzfeed daje primjer objavljivanja povjerljivih podataka o Fidelu Castru.

Prije nekoliko decenija, CIA je skinula oznaku tajnosti sa dokumenta o Fidelu Castru od 26 stranica. To je bio korak jedne od najtajnijih državnih agencija u otvaranju ka javnosti.

Međutim, da bi se vidjelo šta zaista piše u dokumentu, bilo je potrebno da doći u prostorije arhiva u tačno određeno vrijeme, uz uslov da je jedan od četiri računara slobodan.

Sada je CIA postavila Castrov dosije na svoj sajt, zajedno sa više od 12 miliona stranica ostalih dokumenata koji nisu bili dostupni javnosti, novinarima ni historičarima skoro dvije decenije.

Buzzfeed dodaje da se u dokumentima mogu naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata “kontrole uma”, uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana…

Ranije su novinari i historičari, uprkos ograničenom pristupu, iz baze podataka izvukli oko 1,1 milion stranica.

CIA je sve do danas odolijevala pritisku javnosti da se kompletna baza objavi, da bi svi mogli da joj pristupe.

Stručnjaci su isticali da skidanje oznake tajnosti sa dokumenata ne znači ništa ukoliko ljudima nije omogućen uvid u ta dokumenta. (rts.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,