Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIA: Putin lično umiješan u informatičke napade tokom američkih izbora

Dvojica visokih američkih dužnosnika obavještajne službe ocijenila su da se ruski predsjednik Vladimir Putin lično umiješao u informatičke napade koji su obilježili predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama, potaknut željom da se osveti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, objavila je mreža NBC u srijedu.

Vladimir Putin je sam dao upute kako filtrirati i koristiti se porukama ukradenim demokratima u informatičkim napadima, tvrdi američka mreža pozivajući se na dvojicu visokih dužnosnika koji su bili upoznati s tom informacijom.

Dužnosnici kažu da “u velikoj mjeri” vjeruju tim zaključcima, prenosi Hina.

CIA je u tajnom izvještaju kojeg je prošle sedmice otkrio Washington Post zaključila da je Rusija svojim informatičkim napadima intervenirala u izbornu kampanju s jasnim ciljem da pomogne Donaldu Trumpu da pobijedi, a ne s opštim ciljem da omete tok izbora. Novoizabrani američki predsjednik je odlučno odbio te tvrdnje.

Kako navodi NBC, Vladimir Putin nikada nije oprostio Hillary Clinton što je 2011. kao američka državna sekretarka davala javne izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji. Optužio ju je i da je poticala demonstrante da izađu na ulicu.

Visoki obavještajni dužnosnici su rekli za NBC da je Putin u početku djelovao radi osvete demokratskoj kandidatkinji, ali je poslije proširio svoj cilj želeći svijetu pokazati slabosti američke politike i, tvrde dužnosnici, “unijeti podjelu među glavne saveznike SAD-a ostavljajući utisak da više ne mogu računati na Ameriku kao na vjerodostojnog svjetskog lidera”.

Američke obavještajne službe će radi mogućeg protunapada pomno ispitati imovinu Vladimira Putina, dodaje NBC pozivajući se na američke dužnosnike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,