Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Česi i Čehinje na protestima protiv imenovanja nove ministrice pravosuđa: Uzvikivali “dosta nam je!”

Preuzmite sliku

Hiljade Čeha izašle su u ponedjeljak u Pragu i u drugim gradovima na ulice protestujući protiv imenovanja nove ministrice pravosuđa koju smatraju bliskom saveznicom premijera Andreja Babiša, protiv kojeg se vodi proces zbog navodne prevare u korištenju dva miliona eura vrijedne evropske subvencije.

Predsjednik Miloš Zeman danas će imenovati bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD Mariju Benešovu za ministricu pravosuđa.

Ministar pravosuđa Jan Knežinek podnio je ostavku dan nakon što je policija okončala istragu. Babiš je kazao kako je Knežinekov položaj bio namijenjen samo privremen.

Andrej Babiš suočava se s potencijalnim suđenjem zbog prevare u korištenju subvencija Evropske unije prije više od desetljeća, navodi Reuters.

Babiš, milijarder, biznismen medija i hemikalija prije ulaska u politiku, u više je navrata poricao zlopotrebe i nazvao istragu zavjerom koja ima za cilj da ga izbaci iz politike.

Češka policija saopštila je 17. aprila kako se Babišu i drugima treba suditi za navodnu prevaru koja uključuje i subvencije EU-a u iznosu dva miliona eura i te optužbe ako se potvrde mogle bi značiti zatvorsku kaznu za premijera do 10 godina.

Demonstranti su u ponedjeljak krenuli od Praškog dvorca, sjedišta češkog predsjednika, kroz srednjovjekovni centar glavnog grada do Starog gradskog trga. Uzvikivali su „Dosta nam je“, “Neovisno pravosuđe”, “Nismo slijepi”, “Želimo poštenu vladu i nosili transparente s natpisom „Pravda“, češke i zastave EU. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,