Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Centralna Banka Kine proglasila sve transakcije kriptovalutama nezakonitim

Preuzmite sliku

Centralna banka Kine je proglasila sve transakcije koje uključuju bitcoin i druge virtualne valute nezakonitim kao dio svoje kampanje da blokira upotrebu neslužbenog digitalnog novca, što je dovelo da pada vrijednosti Bitcoina, piše Guardian.

Cijena bitcoina pala je više od 8 posto odmah nakon objave ove informacije, na nešto više od 41.000 dolara.

Kineskim bankama je 2013. godine zabranjeno da rade sa kriptovalutama, ali je vlada ove godine izdala podsjetnik zbog zabrinutosti da bi se trgovina kriptovalutama još uvijek moglo odvijati ili da bi državni financijski sistem mogao biti izložen rizicima.

U obavijesti objavljenoj u petak, Narodna banka Kine navodi da su Bitcoin, Ethereum i druge digitalne valute poremetile finansijski sistem te da su korištene u pranju novca i drugim kriminalnim radnjama.

Oni koji zagovaraju korištenje kriptovaluta kažu da dopuštaju anonimnost i fleksibilnost, ali kineski regulatorni organi brinu da bi mogli oslabiti kontrolu vladajuće Komunističke partije nad finansijskim sistemom i pomoći pri sakrivanju kriminalnih aktivnosti., navodi Guardian.

Narodna banka Kine razvija elektronsku verziju Juana u zemlji za bezgotovinske transakcije koje Peking može pratiti i kontrolirati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje