Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čelnik WHO-a upozorava: Pandemija koronavirusa nije ni blizu svog kraja

Preuzmite sliku

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da globalna pandemija koronavirusa nije ni blizu svog kraja, istakavši da je to surova realnost i da se pandemija ubrzava iako su mnoge zemlje u svijetu ostvarile određeni napredak i uspjeh, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi želimo da se ovo završi. Želimo naravno nastaviti s našim životima. Ali, surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja”, kazao je Tedros u obraćanju novinarima putem webinara povodom šest mjeseci od prvih slučajeva koronavirusa u Kini.

Istakao je da, nakon deset miliona slučajeva zaraze i pola miliona umrlih, ono najgore tek dolazi, napominjući da podijeljeni svijet samo dodatno “pomaže da se virus širi”.

Naglasio je da se zemlje u svijetu stoga moraju više posvetiti problemima koje je WHO identifikovao ili će biti još lošija situacija.

“Prije šest mjeseci niko od nas nije mogao ni zamisliti kako će ovaj novi virus donijeti nemir u naše živote i u cijeli svijet. Pandemija je pokazala ono najbolje i najgore što čovječanstvo ima”, rekao je Tedros.

Istakao je da se pandemija ubrzava iako su mnoge zemlje postigle određeni napredak na globalnom nivou.

“U svijetu smo vidjeli djela solidarnosti i ljubaznosti, ali smo svjedočili i znakovima stigmatizacije, dezinformacija i politizacije pandemije”, dodao je.

Napomenuo je još jednom da će vakcina biti osnovno dugoročno sredstvo za kontrolu COVID-19, dodajući da se zemlje sada trebaju fokusirati na prioritete kako bi se spasili životi ljudi.

“To uključuje fizičku distancu, higijenu ruku, prekrivanje usta tokom kašljanja, ostanak kod kuće ako vam je muka, nošenje maski kada je potrebno i dijeljenje informacija samo iz pouzdanih izvora”, kazao je Tedros.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Mike Ryan izjavio je također da WHO želi imati “međunarodni diskurs koji je zasnovan na međusobnom poštovanju”.

“Svi imaju svoj zadatak. Možemo sigurno mnogo bolje nego sada. Imamo mnogo ranjivih ljudi koje trebamo zaštititi. Imamo mnogo zajednica s lošim zdravstvenim sistemima i lošim životnim uslovima koje moramo podržati. I to su stvari na koje se moramo fokusirati”, rekao je Ryan, očigledno pritom misleći na širenje virusa u dijelovima Afrike i Latinske Amerike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje