Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čekao do zadnje sekunde: Ovo je zadnji vojnik koji je otišao iz Afganistana, tačno u 23:59h

Preuzmite sliku

Donahue je završio vojnu akademiju na West Pointu i imao je impresivnu vojnu karijeru koja je započela 1992. Odlikovani general sudjelovao je u najmanje 17 operacija u Afganistanu, Iraku i Siriji

Američka vojska objavila je nove snimke koje pokazuju trenutak u kojem se odlikovani američki vojnik ukrcava u vojni avion nešto prije ponoći i tako postaje posljednji američki vojnik koji napušta Afganistan.

Odlazak generala Donahuea označilo je tako kraj najdužeg američkog rata koji je trajao 20 godina. Donahue je bio 82. zračne divizije koji je bio zadužen za koordinaciju evakuacije iz Afganistana, prenosi New York Post.

 • Nakon posljednjeg leta Donahuea je nazvao tajnik obrane Lloyd Austin koji je posljednjih 90 minuta evakuacije pratio iz centra za operacije u podrumu Pentagona.

  Donahue je završio vojnu akademiju na West Pointu i imao je impresivnu vojnu karijeru koja je započela 1992. Odlikovani general sudjelovao je u najmanje 17 operacija u Afganistanu, Iraku i Siriji.

  Vezano | Kabulom odjekuju rafali, Pentagon potvrdio: Odletio i posljednji američki avion, rat je završio

 • Posljednji C-17 avion napustio je kabulsku zračnu luku 30. augusta u 23.59, nešto ranije od krajnjeg roka povlačenja vojske 31. augusta.

  Više od 79 hiljada civila evakuirali su američkim vojnim avionima od 14. augusta, uključujući oko 6 hiljada Amerikanaca i 73 i pol hiljade Afganistanaca i pripradnika trećih zemalja.

  Broj evakuiranih civila penje se na ukupno 120 hiljada ljudi kada se uračunaju i evakuacije saveznika pod američkim vodstvom. Ipak, oko 200 američkih državljana i hiljade afganistanskih saveznika ostavljeno je u Afganistanu.

 • – Nismo uspjeli evakuirati sve koje smo željeli. Neki su Amerikanci iz raznih razloga željeli još ostati u Afganistanu – rekao je general Frank McKenzie Jr., šef američkog zapovjedništva.

  McKenzi je napomenuo kako će se ostatak Amerikanaca morati izvući iz Afganistana diplomatskim mjerama. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,