Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Časna sestra ukrala i prokockala preko 800 hiljada dolara

Preuzmite sliku

Časna sestra u penziji priznala je da je tokom 10 godina iz katoličke škole u Kaliforniji pronevjerila 835.000 dolara kako bi kockala, tvrde savezni tužioci.

Sestra Mary Margaret Kreuper (79), bivša direktorica Katoličke škole St James u Torranceu u Kaliforniji, koristila je školarine i donacije za subvencioniranje troškova kockanja u kasinu i plaćanja kreditnim karticama, rekle su vlasti.

Kreuper, koja se zavjetovala na pomoć siromašnima u dobi od 18 godina i provela 59 godina u vjerskom poretku, izjavila je u svom sporazumu o priznanju krivnje da je novac sa školskog računa za školovanje i donacije počela preusmjeravati na štedni račun koji je financirao životne troškove redovnica koje su radile u školi – a zatim i sama iskoristila dio novca.

Prema tužiteljima, Kreuper je priznala da je krivotvorila mjesečna i godišnja izvješća školskoj upravi kako bi prikrila prevaru i „uvjerila školu i upravu St Jamesa da se finansije škole pravilno vode, a imovina pravilno čuva, što je zauzvrat omogućilo okrivljenici Kreuper da zadrži svoj pristup i kontrolu nad školskim finansijama i računima i, tako, nastavi s pronevjerom novca.“

U izjavi za The Washington Post, Kreuperovi advokati su rekli da se ona “jako kaje” i “žali zbog svake štete koju je uzrokovala”.

“Čim se suočila s optužbma, prreuzela je punu odgovornost za ono što je učinila te je u potpunosti sarađivala s tijelima za provedbu zakona i nadbiskupijom”, navodi se u saopćenju, i dodaje da ona “boluje od mentalne bolesti koja je uticala na njeno rasuđivanje” .

Prevara je otkrivena tokom revizije nakon što se Kreuper povukla 2018. Tužitelji su naveli da je bivša časna sestra također imala običaj uputiti školske djelatnike da “mijenjaju i uništavaju finansijske evidencije”.

Kreuper će se u sudnici naći 1. jula, a prijeti joj do 40 godina saveznog zatvora.

Nadbiskupija Los Angelesa je izjavila da je “vjerska zajednica u St. Jamesu bila šokirana i rastužena ovim postupcima” i izrazila zahvalnost “lokalnim i saveznim agencijama za provođenje zakona za njihov rad na istrazi ovog slučaja”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,