Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čak 22 sata mučio i silovao kćerku, onda joj prerezao grkljan: ‘Taj čovjek je zlo, nema drugog objašnjenja‘

Preuzmite sliku

Ubica iz Sjeverne Karoline koji je mučio i silovao vlastitu kćer tinejdžericu prije nego što joj je prerezao grkljan osuđen je na smrtnu kaznu.

Joshua Lee Burgess (35) ubio je Zariju (15) prije tri godine, ali je prije toga psihološki i seksualno zlostavljao čak 22 sata.

Ubici iz Monroea izrečena je kazna nakon tri sata vijećanja porote, a suđenje je trajalo tri sedmice, saopćilo je Okružno tužiteljstvo Uniona.

U razdoblju prije strašnog ubistva Zaria je živjela sa svojom majkom, ali je Burgessa posjećivala vikendom.

Nakon što je počinio strašni zločin, Joushua Lee Burgess ušetao je u šerifov ured i priznao ubistvo. Dao je svoju adresu istražiteljima koji su pronašli tijelo nesretne tinejdžerke.

– Ovo je uistinu bilo osobito gnjusno, strašno i okrutno ubojstvo nedužnog djeteta. Slučaj je bio emocionalno težak za sve uključene. Nastavit ćemo tugovati i moliti za Zarijinu majku, navodi se u saopćenju tužiteljstva.

Burgess je osuđen za ubistvo prvog stepena, silovanje, seksualni prijestup i seksualno iskorištavanje maloljetnice prvog stepena.

Za ta kaznena djela dobio je dodatni minimum od gotovo 76 godina zatvora, navodi se u saopćenju.

– Taj čovjek je samo zlo. Ubistvo je ubistvo, ali ovako ubijati vlastitu krv i meso, jednostavno nema načina da se to objasni osim da je riječ o kaznenom djelu zlikovca, rekao je načelnik policije okruga Union Tony Underwood.

TV postaja WSOC je ranije izvijestila kako su Burgessovi branitelji tražili da se njegovo priznanje briše iz zapisnika.

Zasad nije poznato hoće li odbrana uložiti žalbu.

U vrijeme smrti Zaria je pohađala drugi razred srednje škole, bila je plesačica i svirala je u orkestru limene glazbe u srednjoj školi Monroe.

Voditelj benda Alan Sturdivant opisao je Zariju kao djevojku punu energije.

Burgess će biti smješten u Centralni zatvor u Raleighu, zajedno s ostalim osuđenicima na smrt. Ako presuda ne bude preinačena, zbog moguće žalbe, bit će pogubljen injekcijom pentobarbitala prema državnom protokolu.

Smrtna presuda mora biti izvršena između 15 i 120 dana od izricanja presude. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,