Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

CAIR upozorio američke muslimane da ne putuju u Francusku

Preuzmite sliku

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) upozorilo je američke muslimane da ne putuju u Francusku, navodeći da bi se tamo mogli suočiti s opasnošću i diskriminacijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najveća muslimanska organizacija za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izdala je upute o putovanjima na svojoj internet stranici povodom, kako se navodi, “licemjerne i opasne kampanje francuske vlade kojom je potaknuta islamofobična netrpeljivost prema francuskim muslimanima, džamijama i islamskim organizacijama”.

U saopćenju su podsjetili na rasistički napad nožem na dvije muslimanke u Parizu i zakonske zabrane nošenja vjerske odjeće.

Izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad pozvao je francusku vladu da prestane s “iracionalnom, ilegalnom i licemjernom kampanjom netrpeljivosti protiv vlastitih građana”.

“Svako u Francuskoj trebao bi imati pravo da praktikuje svoju religiju, a svi u svijetu imaju pravo odlučiti koje proizvode će kupovati. Francuska ne može zagovarati vrline slobode govora dok istovremeno kažnjava francuske muslimane zbog slobode govora niti može tvrditi da je svjetionik slobode dok poziva diktature da svojim muslimanskim građanima zabrane bojkot francuskih proizvoda”, rekao je Awad.

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen prosvjetni radnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhammeda, predsjednik Emmanuel Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani. Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhammeda istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu.

U mnogim zemaljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko počeli su bojkoti farancuskih proizvoda. Pored toga, podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan turski narod je pozvao dase pridruži bojkotu.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje