Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bugojanka postala zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške

Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je ovih dana na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške što je, kaže, za nju veliki uspjeh.

– Imam 28 godina i najmlađi sam član norveške vlade. Ovo je svojevrsno priznanje mog napornog rada u proteklom periodu i potvrda da se snovi mogu ostvariti ako imate jasan cilj i jaku želju za to – ističe Hannah.

Podsjeća da je u augustu 2016. godine imenovana za savjetnika ministra obrazovanja i da je od januara 2018. na istoj dužnosti bila u ministarstvu industrije i privrede, gdje će u budućnosti obavljati veoma odgovoran posao.

– Odgovornost je, sigurno, velika. Ali, istovremeno je to i izazov za mene, kao mlade osobe koja ima puno ideja. Veoma sam sretna zbog pružene prilike i podrške premijerke Erne Solberg – naglasila je.

Također, norveški ministar industrije i privrede, Torbjorn Roe Isaksen oglasio se povodom njenog imenovanja na novu poziciju, istakavši kako se radi o osobi “punoj znanja s impresivnim pregledom o svim pitanjima, kojima se bavi ministarstvo industrije i privrede”.

– Kazao je i to da se raduje nastavku naše dosadašnje, dobre saradnje. Nastojat ću, naravno, opravdati povjerenje, koje mi je ukazano – kazala je Atić.

Dodaje da se zbog novog posla vratila u Oslo u čijoj blizini živi njena porodica, te da je uspješno privela kraju studij prava na Univerzitetu u Bremenu.

– Ne bojim se novih poslovnih zadataka i vjerujem da ćemo ispuniti obećanja koja smo, kao stranka Hoyre (Desna), čiji sam član postala s 15 godina, dali građanima – kazala je ova mlada pravnica i političarka.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

– Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima – zaključila je.

Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

– Kada je rat završio i otac nam se pridružio, tako da smo sada svi tu, u državi koja mojim roditeljima, bratu, sestri i meni pruža sve što trebamo. Naravno, ostaje žal za domovinom, u koju se uvijek rado vraćamo – kazala je Hannah Sumeja Atić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje