Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Broj stradalih migranata na putu do Evrope više nego udvostručen u 2021. godini

Preuzmite sliku

Najmanje 1.146 osoba umrlo je u pokušaju da morskim putem stigne do Evrope u prvih šest mjeseci 2021. godine i taj broj je više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima IOM-a, u prvoj polovini 2020. godine tokom pokušaja prelaska mora kako bi došli do evropskog kopna, utopilo se najmanje 513 osoba.

“IOM ponovo upućuje poziv državama da poduzmu hitne i proaktivne korake kako bi smanjile gubitke života na pomorskim migracijskim putevima u Evropu i pridržavale se svojih obaveza prema međunarodnom pravu”, rekao je generalni direktor te organizacije Antonio Vitorino.

Dodao je da su povećanje napora u potrazi i spašavanju, uspostavljanje predvidljivih mehanizama iskrcavanja i osiguravanje pristupa sigurnim i legalnim putevima migracije ključni koraci ka postizanju ovog cilja.

Broj ljudi koji su pokušali preći u Evropu preko Mediterana povećao se za 58 posto u periodu između januara i juna ove godine u odnosu na isti period 2020. godine.

U prvoj polovini 2021. godine, većina muškaraca, žena i djece koji su se utopili tokom pokušaja dolaska u Evropu, njih 896, stradali su na Sredozemnom moru.

Oko 250 osoba se utopilo tokom pokušaja dolaska do španskih Kanarskih ostrva, na zapadnoafričkoj-atlantskoj ruti.

Prema najnovijem izvještaju, povećan broj smrtnih slučajeva povezan je s nedovoljnim operacijama potrage i spašavanja na Mediteranu i na atlantskoj ruti do Kanarskih ostrva, gdje su takođe u porastu presretanja kod sjevernoafričke obale.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,