Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Broj stanovnika u Kini smanjen prvi put od 1961.

Preuzmite sliku

Broj stanovnika u Kini pao je prvi put u 60 godina, a nacionalna stopa nataliteta pala je na rekordno nisku razinu – 6,77 rođenih na 1000 ljudi. Broj stanovnika u 2022. godini – 1,4118 milijardi – smanjio se za 850.000 u odnosu na 2021. godinu.

Stopa nataliteta u Kini godinama opada, što je dovelo do niza mjera za usporavanje tog trenda. Ali sedam godina nakon ukidanja politike jednog djeteta, ušlo se u ono što je jedan dužnosnik opisao kao “doba negativnog rasta stanovništva”.

Stopa nataliteta u 2022. također je pala sa 7,52 u 2021., navodi se u podacima koje je danas objavio kineski Nacionalni ured za statistiku.

Broj umrlih također je prvi put prošle godine premašio broj rođenih. Kina je zabilježila najvišu stopu smrtnosti od 1976. godine – 7,37 smrtnih slučajeva na 1000 ljudi, u odnosu na 7,18 prethodne godine. Raniji vladini podaci najavljivali su demografsku krizu, koja bi dugoročno smanjila radnu snagu u Kini i povećala teret zdravstvene skrbi i drugih troškova socijalnog osiguranja.

Rezultati popisa stanovništva koji se provodi jednom u desetljeću objavljenog 2021. pokazali su da stanovništvo Kine raste najsporije u posljednjih nekoliko desetljeća.

“Ovaj trend će se nastaviti i možda pogoršati nakon Covida”, kaže Yue Su, glavni ekonomist u Economist Intelligence Unit. Su je među stručnjacima koji očekuju da će se stanovništvo Kine dodatno smanjivati do 2023.

“Visoka stopa nezaposlenosti mladih i slabosti u očekivanim prihodima mogli bi dodatno odgoditi planove za brak i rađanje djece, smanjujući broj novorođenčadi”, dodala je. A stopa smrtnosti također će vjerovatno biti viša od razine prije pandemije 2023. zbog Covid infekcija širom zemlje, rekla je. Kina je doživjela porast zaraza otkako je prošlog mjeseca napustila svoju politiku nulte zaraze.

Ostale zemlje istočne Azije – poput Japana i Južne Koreje – također bilježe smanjenje stanovništva. Populacijski trendovi Kine tokom godina uveliko su oblikovani kontroverznom politikom jednog djeteta, koja je uvedena 1979. kako bi se usporio rast stanovništva.

Porodice koje su prekršile pravila bile su novčano kažnjene, a u nekim slučajevima čak i izgubile posao. U kulturi koja je historijski favorizirala dječake u odnosu na djevojčice, politika je također dovela do prisilnih abortusa i navodno iskrivljenog omjera spolova od 1980-ih. Politika je ukinuta 2016. i bračnim je parovima dopušteno imati dvoje djece. Posljednjih je godina kineska vlada također ponudila porezne olakšice i bolju zdravstvenu skrb za majke, među ostalim poticajima, kako bi preokrenula ili barem usporila pad nataliteta.

Ali te politike nisu dovele do trajnog porasta rađanja. Neki stručnjaci kažu da je to zato što politike koje su poticale rađanje nisu bile popraćene naporima da se smanji teret skrbi za djecu, kao što je veća pomoć za zaposlene majke ili pristup obrazovanju.

U oktobru 2022. kineski predsjednik Xi Jinping je povećanje nataliteta postavio kao prioritet. Xi je na kongresu Komunističke partije u Pekingu koji se održava jednom u pet godina rekao da će njegova vlada “slijediti proaktivnu nacionalnu strategiju” kao odgovor na starenje stanovništva u zemlji.

Bussarawan Teerawichitchainan, direktor Centra za porodično i populacijsko istraživanje Nacionalnog univerziteta u Singapuru, rekao je da Kina, osim što daje poticaje za rađanje djece, također treba paziti na poboljšanje rodne ravnopravnosti u kućanstvima i na radnom mjestu. Iskustva skandinavskih zemalja pokazala su da se takvim potezima može poboljšati stopa nataliteta, rekla je. No neki promatrači smatraju da smanjenje broja stanovnika u Kini nije odmah štetno.

Paul Cheung, bivši glavni statističar Singapura, a sada profesor na Lee Kuan Yew School of Public Policy, rekao je da Kina ima “dosta radne snage” i “puno vremena” za upravljanje demografskim izazovom.

“To je signal da se kineska vlada mora pozabaviti tim problemom. Moraju podići produktivnost, uvesti mnogo moderniju infrastrukturu i baviti se zdravstvenom skrbi. Ali nisu odmah u scenariju sudnjeg dana”, rekao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,