Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Botticellijeva slika prodata za 92 miliona dolara

Preuzmite sliku

Portret italijanskog renesansnog slikara Sandra Botticellija (1445-1510) prodat je za 92 miliona dolara na aukciji u NewYorku, oborivši rekord u cijeni djela ovog slikara.

Slika “Mladić sa rondelom“, za koju se vjeruje da je naslikana 1470-ih ili 1480-ih, smatra se jednim od najljepših Botticellijevih portreta.

Prije same prodaje postavljala su se pitanja u vezi sa spremnošću globalnih kolekcionara da plate sumu od devet cifara za vrhunske radove u vrijeme pandemije virusa korona i promjenjivog tržišta.

Uspješna prodaja Botticellijeve slike mogla bi da poveća cijnu i drugih takvih slika u vrijeme kada mnogi kolekcionari umjetničkih djela traže novija djela poslijeratnih ili savremenih umjetnika, navodi BCC.

Na slici dijagonale 58×39 centimetara prikazan je mladić tinejdžer sa dugom zlatnom kosom kako sjedi i drži disk, ili rondelu, na kojem je prikazan svetac.

Rondela, koji prikazuje sveca sa podignutom desnom rukom, originalno je umjetničko djelo iz 14. vijeka koje se pripisuje slikaru Bartolomeu Bulgariniju.

Cijena Botticellijeve slike u rangu je umjetničkih djela Van Goga i Gustava Klimta.

Prethodni rekord u visini cijene Botticellijeve slike postignut je 2013. godine kada je “Madona i dijete sa mladim svetim Jovanom Krstiteljem” prodata za 10,4 miliona dolara. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje