Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Botswana je posljednja zemlja u Africi koja je dekriminalizovala istospolne odnose: Kakva je situacija u ostatku svijeta?

Vrhovni sud Botswane odbacio je zakon iz kolonijalnog doba prema kojem su istospolni seksualni odnosi kažnjavani kaznom do sedam godina zatvora, a time je Botswana postala zadnja zemlja u Africi koja je dekriminalizovala istospolne seksualne odnose

Odluka u Botswani donesena je nakon što je Vrhovni sud u Keniji potvrdio zakon kojim se zabranjuju istospolni odnosi, čime se istospolne zajednice mogu kažnjavati kaznom do 14 godina zatvora, što je izazvalo velike kritike od osoba koje zagovaraju ljudska prava te UN-a.

Istospolni odnosi ilegalni u više od 70 zemalja širom svijeta

Kazneni zakon koji je bio na snazi u Botswani branio je bilo koje tjelesno ponašanje koje nije u skladu sa “zakonima prirode”, a ukoliko bi se ti zakoni kršili, osobe su mogle biti kažnjene sa sedam godina zatvora. Južnoafrička Republika je jedina zemlja koja je legalizovala istospolne brakove u Africi.

Inače, istospolni odnosi su ilegalni u više od 70 zemalja širom svijeta te je gotovo polovica tih zemalja u Africi gdje je homoseksualnost veliki tabu. Agencija za putničko osiguranje Travel Insurance Directa (TID) iz Australije, još je prošle godine objavila tekst o državama u kojima “nije sigurno za homoseksualce”, a njihova karta otkriva o koliko još svijet zaostaje za poštivanjem i jednakim pravima svih stanovnika, neovisno o seksualnoj opredijeljenosti.

U devet država homoseksualnost kažnjiva smrtnom kaznom

U travnju ove godine država Brunej uvela je kamenovanje do smrti kao kaznu za preljubništvo i homoseksualne spolne odnose, a intimni odnosi između dviju žena kažnjavaju se s 40 udaraca štapom, uz zatvorsku kaznu.

Ukupno je devet država u kojima je homoseksualnost kažnjiva smrtnom kaznom, a to su Afganistan, Iran, Mauritanija, Sudan, Nigerija, Jemen, Saudijska Arabija, Katar, te Somalija.

Zemlje Afrike, Srednjeg Istoka i Azije zakonski zabranjuju homoseksualnost

Kako piše CNN, prema izvješću Međunarodne udruge lezbijki, gay, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba (ILGA) o homofobiji na državnom nivou koje je objavljeno u martu ove godine, čak šest država članica Ujedinjenih naroda ima smrtnu kaznu za sporazumne istospolne seksualne radnje, a njima se od aprila pridružio i Brunej.

 •  Place de la concorde départ de la marche des fiertees la gay pride
  he Gay Pride parade in Paris on June 30, 2018., Image: 376521922, License: Rights-managed, Restrictions: OK DIFFUSION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP

  Osim u ranije spomenutoj Africi, u dijelovima Srednjeg Istoka i Azije homoseksualnost je zabranjena zakonom, dok u Papua Novoj Gvineji homoseksualni činovi mogu rezultirati zatvorskom kaznom.

  Ne brane homoseksualnost, ali su netolerantni prema LGBTIQ zajednici

  Osobe koje su, recimo, u Indiji u istospolnoj vezi neće ići u doživotni zatvor s obzirom na to da je indijski vrhovni sud prošle godine ukinuo zakon iz doba kolonijalizma, no homoseksualnost je i dalje veliki tabu u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

  Prema karti Travel Insurance Directa, države Vijetnam i Madagaskar ne brane homoseksualnost zakonom, ali se smatraju netolerantnima prema LGBTIQ zajednici, dok je u Kini, Rusiji i Turskoj te dijelovima Indonezije homoseksualnost legalizovana, ali u njima ne postoji aparat za zaštitu LGBTIQ zajednice.

 • Participants attend a gay pride parade, which is promoting gay, lesbian, bisexual and transgender rights, in Mumbai, January 31, 2015. REUTERS/Danish Siddiqui (INDIA – Tags: SOCIETY) – RTR4NPB5

  Hrvatska među zemljama koje su legalizovale homoseksualne odnose

  Među državama koje su u potpunosti legalizovale homoseksualne odnose i nude određenu pravnu zaštitu su Meksiko, Tajland te dio država istočne Evrope, a njima uz bok je i Hrvatska.

  Države poput Italije, Poljske, Grčke, Češke i Čilea su legalizovale homoseksualnost, dok su Australija, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Brazil, Južna Afrika i neke zemlje zapadne Evrope, legalizovale istospolne brakove te generalno nude zaštitu prava LGBTIQ zajednice. (100posto.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje