Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bosanke i Bosanci lektorišu švajcarske novine

Preuzmite sliku

Regionalna izdanja švajcarskog lista Neue Zuercher Zeitung – NZZ-a, jednog od najuglednijih dnevnika njemačkog govornog područja, lektorišu se u Bosni. To radi tim Amele Domazet u Banjaluci – sve same bivše izbjeglice.

“Amela Domazet je Bosanka. Živi u Banjaluci, oko 1000 kilometara udaljenog od Lucerna . Ipak, ona prilično dobro zna šta se dešava tokom karnevalske noći u glavnom gradu švajcarskog kantona. Amela Domazet vodi firmu Tool-e-byte u Bosni i Hercegovini. Kompanija je osnovana 2014. godine i ima 30 zaposlenih, od kojih svi tečno govore njemački, uključujući i samu Amelu. To je naslijeđe rata. Gotovo svi, koji rade u njenoj firmi su kao djeca izbjegli u Njemačku ili Austriju, kaže ona. Dodaje da im je njemački bio maternji jezik i da su mnogi morali učiti bosanski kada su se vratili”, piše list “Süddeutsche Zeitung”.

List navodi da firma Tool-e-byte radi za njemačke kompanije, preuzima brigu o njihovim mušterijama putem telefona ili pomaže u vođenju knjigovodstva. U međuvremenu, fokus firme je, po riječima šefice Amele Domazet, lektorisanje članaka za novine i izdavačke kuće.

“Tako je, u oktobru 2017. godine, tim u Banja Luci počeo svakodnevno korigirati do 100 stranica švicarskih regionalnih novina. Poslovni partner Amele Domazet na švajcarskoj strani je CH Media. Ova izdavačka kuća nastala je prošle jeseni spajanjem regionalnih medija u okviru NZZ-a (Neue Zuercher Zeitung) i medijske grupe AZ. CH Media objedinjuje  oko 80 publikacija, uključujući više od 20 dnevnih novina. Tim Amele Domazet ispravlja regionalna novinska  izdanja u okviru NZZ-a, uključujući Luzerner Zeitung, St. Galler Tagblatt ili Bieler Zeitung”, piše “Süddeutsche Zeitung”.

“Kada je u Švajcarskoj postalo poznato, gdje CH Media šalje tekstove svojih regionalnih novinskih izdanja na korekciju, došlo je do talasa negodovanja. Ni manje ni više nego NZZ kao najuglednija novinska kuća u zemlji zbog mjera štednje pušta žene -“bivše izbjeglice” da lektorišu švajcarske novine, objavili su mediji  u ljeto 2017. godine. “Odvažan eksperiment”, ocjenio je časopis Medienwoche”.

“Umberto W. Ferrari reagovao je ogorčeno na takve primjedbe i postavio pitanje: “Šta govori protiv toga da one to rade? To su samo predrasude uperene protiv jezičnih kompetencija Bosanki!” Ferrari je član vijeća novinara odnosno publicističkog dijela menadžmenta izdavačke kuće CH Media. On je  dao nalog za outsourcing, odnosno prebacivanje lektorisanja u Bosnu prije otprilike dvije godine, kada je bio voditelj odjela  “Priprema za štampanje” u NZZ Grupi”. (DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,