Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bosanac izabran za dekana prestižnog fakulteta u Kataru

Preuzmite sliku

Amir Berbić, profesor dizajna na Univerzitetu Illinois, u Chicagu, 1. avgusta je izabran za dekana Virginia Commonwealth Univerzitetske škole umjetnost u Kataru. Na ovoj poziciji naslijedio je dekana Donalda N. Bakera koji će se tu zadržati do 31. decembra.

Berbić je prethodno radio kao pomoćnik dekana na Koledžu za arhitekturu, dizajn i umjetnost, predvodio je sektor grafičkog dizajna ali i kao direktor Škole dizajna na Univerzitetu Illinois. Sarađivao je sa kulturnim organizacijama, institucijama za umjetnost i izdavačima.

– Virginia Commonwealth Univerzitetska škola umjetnosti je spretan, dinamičan, eksperimentalan, i ujedno je i laboratorij za inovativne ideje koje nastaju iz istraživanja, predavanja i studentskih inicijativa u sklopu veoma unikatnog okruženja – ističe Berbić.

– Inspirisan sam kooperacijom između ove ustanove i Katar Fondacije, a s ciljem uspostavljanja umjetničke institucije svjetske klase koja bi se uklapala u lokalni kontekst, a istovremeno imala globalni uticaj. Naročito sam uzbuđen zbog mogućnosti proširenja veza tog univerziteta sa drugim prestižnim institucijama u Education Cityju, akademskoj zajednici koju čine kolege sa univerziteta širom svijeta koje blisko sarađuju, i dozvoljavaju studentima i fakultetima mogućnosti za međuinstitucionalnim saradnjama – dodao je.

Njegovi radovi predstavljeni su u brojnim publikacijama, konferencijama i izložbama uključujući Design Issues, Visual Communication, Print, Graphis, The Society of Typographic Arts, the International Council of Design, AIGA Design Educators Community, TypeCon and Salone del Mobile in Milan. His work is included in the permanent collection of the Art Institute of Chicago, piše Qatar America.

Amir Berbić je rođen u BiH, a u SAD otišao je ‘90-ih godina gdje se iškolovao i radio u oblasti dizajna i izdavaštva. Ima master diplomu u vizuelnoj komunikaciji i bachelor diplomu iz grafičkog dizajna.

– Zadovoljstvo je imati Amira Berbića u timu. Siguran sam da će se naslijeđe univerziteta u inovacijama i kreativnosti nastaviti sa novim dekanom kao vođom. Radujem se saradnji sa njim u narednim godinama – rekao je direktor Virginia Commonwealth Univerzitetske škole umjetnosti, Michael Rao. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje