Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bolnice u Kini pretrpane djecom, država poručila: To je zbog kraja lockdowna

Preuzmite sliku

Porast respiratornih bolesti u Kini, naročito među djecom, navodno je preplavio pedijatrijske odjele u gradskim bolnicama, dok vlasti pozivaju na smirivanje panike, pripisujući to valu bolesti nakon završetka lockdowna.

Mnogi bolnički odjeli su prepuni, prema izvješćima državnih i drugih medija u Kini. Global Times je jučer izvijestio da dječja bolnica u Pekingu prima do 9378 pacijenata dnevno i da je bila u punom kapacitetu tokom posljednja dva mjeseca. Također se navodi da su ambulante, pedijatrijske klinike i respiratorni odjeli u nekoliko pekinških bolnica popunjeni najmanje sedmicu dana unaprijed.

Roditelj: Otkazana je nastava

Fotografije i videosnimci na internetu i u državnim medijima prikazuju prepune čekaonice s krevetima duž hodnika u bolnici u Hebeiju. Jedno izvješće citira roditelje u Jinanu koji su rekli da je polovica učenika u razredu njihovog djeteta bila bolesna.

Snimci učenika koji rade domaću zadaću dok su u bolnici navodno su potaknule upozorenja lokalnih dužnosnika da škole ne bi trebale tjerati djecu da nadoknađuju zadatke dok su bolesna. U Hangzhouu je jedan roditelj rekao medijima da je nastava obustavljena jer je toliko djece bilo odsutno.

WHO: Nagli porast nedijagnosticirane upale pluća

Prošle je sedmice Svjetska zdravstvena organizacija rekla da prati porast “nedijagnostikovane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini”. Dostupni podaci sugerišu da su stope oboljenja sličnih gripi više nego dvostruko veće od onih posljednjih godina, ali vlasti su pozvale na smirivanje panike, pripisujući porast slučajeva početku prve sezone gripe otkako su ukinuta ograničenja zbog pandemije.

Na press konferenciji u nedjelju Nacionalna zdravstvena komisija pozvala je lokalne vlasti da otvore više klinika protiv groznice, produže radno vrijeme i povećaju zalihe lijekova.

“Također podsjećamo sve da se pridržavaju higijenskih navika nošenja maski, čestog provjetravanja i čestog pranja ruku te potičemo ugrožene skupine poput starijih i mladih da aktivno primaju relevantne vakcine”, rekao je Wang Huaqing, voditelj CDC-jevog odjela za imunizaciju. “Oni koji se mogu vakcinisati trebaju se potruditi cijepiti kako bi spriječili pojavu zaraznih bolesti.”

Kina: Nema novih patogena

Rekli su da povećanje broja slučajeva nije uzrokovano novim patogenima, već širenjem bakterija kao što je mycoplasma pneumoniae i uobičajenih patogena uključujući gripu, rinovirus, adenovirus i RSV.

Kineske vlasti odgovorile su na zahtjev WHO-a za informacijama u roku od 24 sata, a tokom telekonferencije dale su podatke za koje je WHO rekao da ukazuju na povećanje broja ljekarskih konsultacija i bolničkih prijema djece zbog mikoplazme pneumonije od maja, te RSV-a, adenovirusa i virusa gripe od oktobra. Rekli su da to nije neobično s obzirom na faktora koji su tome pridonijeli i ne preporučuju nikakva ograničenja putovanja ili trgovine.

WHO: Ostale zemlje s tim su se suočavale prije godinu ili dvije

Maria Van Kerkhove, vršiteljica dužnosti direktorice WHO-ovog odjela za pripravnost i prevenciju epidemije i pandemije, rekla je da je porast slučajeva u skladu s “onim s čime se većina zemalja suočavala prije godinu ili dvije”.

Kina je bila jedna od posljednjih zemalja koja je ukinula ograničenja kada je u maju službeno ukinula politiku nulte zaraze virusom covid. Druge su nacije zabilježile skokove respiratornih bolesti nakon završetka ograničenja covida-19.

“Ovaj fenomen karantiniziranih izlaznih valova respiratornih infekcija ponekad se naziva imunitetskim dugom”, rekao je za Independent prof. Francois Balloux sa Univerziteta u Londonu. “Budući da je Kina doživjela daleko duže i oštrije karantene nego bilo koja druga zemlja na Zemlji, očekivalo se da bi ti valovi izlaska iz karantene mogli biti značajni u Kini.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,