Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bokserski prvak na štakama se pridružio antirasističkim protestima

Preuzmite sliku

Svjetski boskerski šampion Anthony Joshua učestvovao je u Watfordu u demonstracijama pokreta ‘Životi crnaca su važni’, uprkos povredi zbog koje je morao da hoda oslanjajući se na štake.

‘Pandemija virusa se otela kontroli. Virus na koji mislim zove se rasizam’, rekao je Joshua.

On je zajedno sa pristalicama pokreta šetao ulicama Watforda, a okupljenima se obratio u parku.

“Ne možemo više da sjedimo i šutimo o tim besmislenim, nezakonitim ubistvima i rasizmu – na osnovu čega? Samo zbog boje kože. Moramo da govorimo na mirnim demonstracijama, kao danas, bravo Watford. Ne smijemo koristiti demonstracije za sebične motive i pretvorimo ih u nemire i pljačke”, rekao je Anthony Joshua, prenijeli su britanski mediji.

On je naveo da svi demonstranti moraju da budu ujedinjeni u nenasilnim demonstracijama.

‘Uzdržite se od kupovine u njihovim radnjama i trošite u ekonomijama koje ulažu u crnačka preduzeća. To važi za sve zajednice, ako želite da se uzdignete. Investirajte u sopstveni posao. Svaki život je važan, sa tim se slažem 100 posto. Ali, to uključuje i živote crnaca i zato smo danas ovde’, naveo je bokser (30).

Anthony Joshua se također obratio i mladima širom Velike Britanije koji se okreću zločinima bandi i rekao da je “završeno sa bandama”.

‘Osim ako ne želite da sjedite u zatvoru, trošeći godine svog jedinog života i razmišljate da mogu da zaključaju brave, ali da ne mogu da zaustave otkucaje sata. Kultura bandi je završena’ naveo je vlasnik šampionskih IBF, WBA i WBO pojaseva.

Kako su prenijeli britanski mediji, Anthony Joshua je tokom treninga osjetio probleme sa koljenom, zbog čega je koristio štake. Bit će detaljnije pregledan, ali za sada nema razloga za brigu.

On bi krajem godine trebalo da boksuje protiv Kubrata Puleva iz Bugarske, a 2021. protiv sunarodnika Tysona Furija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje