Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Boeing će platiti 2,5 milijardi dolara odštete i kazne zbog nesreća sa avionima 737 Max

Preuzmite sliku

Američka kompanija Boeing će zbog avionskih nesreća u Indoneziji i Etiopiji platiti odštetu i novčane kazne ukupne vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukovodstvo kompanije potpisalo je nagodbu sa Ministarstvom pravde SAD-a i priznalo krivicu zbog nesreća koje su uzrokovane tehničkim kvarovima na avionima Boeing 737 Max.

Tako je Boing pristao da plati odštetu porodicama stradalih, aviokompanijama koje su koristile njegove avione, a platit će i novčanu kaznu.

Federalna uprava zrakoplovstva (FAA) nedavno je odobrila ponovne letove Boeingovih aviona 737 Max nakon što su proteklih 20 mjeseci provedene detaljne analize i tehničke korekcije na tim letjelicama.

U Indoneziji je u oktobru 2018. godine u padu putničkog aviona na letu JT610 kompanije Lion Air poginulo 189 osoba i bila je to prva avionska nesreća aviona Boeing 737 Max.

U martu 2019. godine ponovo se dogodila nesreća s istim tipom putničkog aviona, a tog puta je u Etiopiji život izgubilo 157 osoba koje su bile na letu Ethiopian Airlinesa.

Istragama je utvrđeno da su obje nesreće izazvane greškama na senzorima za određivanje ugla uspinjanja aviona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,