Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blinken u posjeti Afganistanu, pojašnjava odluku o povlačenju američkih vojnika

Preuzmite sliku

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je učinio nenajavljenu posjetu Afganistanu kako bi pojasnio afganistanskim čelnicima i zabrinutoj javnosti odluku predsjednika Joa Bidena da povuče sve američke vojnike iz zemlje i okonča američki najdugotrajniji rat.

Blinken se sastao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, šefom vlade Abdullahom Abdullahom i ključnim civilnim ličnostima, dan nakon što je Biden objavio da će se preostalih 2.500 američkih vojnika vratiti kućama na 20. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra 2001.

Njegova posjeta također je uslijedila nakon što je NATO odmah slijedio američki primjer, navodeći da će oko 7.000 neameričkih vojnika napustiti zemlju u nekoliko mjeseci, okončavajući strano vojno prisustvo koje je bilo životna činjenica za generacije Afganistanaca već zamorenih s više od 40 godina sukoba.

Blinken je pokušao pružiti uvjeravanja afganistanskom čelništvu da povlačenje ne znači kraj američko-afganistanskih odnosa.

– Želim pokazati svojom posjetom predanost Sjedinjenih Država Islamskoj Republici i narodu Afganistana – poručio je Blinken Ghaniju dok su se sastali u predsjedničkoj palati u Kabulu.

On je kazao da se partnerstvo mijenja, ali da je to partnerstvo samo po sebi trajno.

– Poštujemo vašu odluku i prilagođavamo naše prioritete – poručio je Ghani Blinkenu, izražavajući zahvalnost zbog žrtava američkih vojnika, prenosi Associated Press.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje