Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bivši šef MI6: Kina treba odgovarati za skrivanje informacija o koronavirusu

Preuzmite sliku

U Americi postoji snažan bijes zbog onoga što smatraju da nam je Kina svima uradila, a Kina izbjegava preuzeti odgovornost za porijeklo virusa, jer se u početku nije uspjela suočiti s tim – rekao je Sawers za BBC

Kina je sakrila ključne informacije o izbijanju koronavirusa od ostatka svijeta i zbog toga bi trebala odgovarati za prevaru koju su uradili, izjavio je u srijedu bivši šef britanske obavještajne službe MI6 John Sawers.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je rekao da će ukinuti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koju je rekao da je promovisala “dezinformacije” koje je Kina plasirala o virusu, podsjeća Reuters.

Sawers, šef britanske tajne obavještajne službe MI6 od 2009. do 2014., rekao je da bi bilo bolje držati Kinu odgovornom, a ne WHO.

– U Americi postoji snažan bijes zbog onoga što smatraju da nam je Kina svima uradila, a Kina izbjegava preuzeti odgovornost za porijeklo virusa, jer se u početku nije uspjela suočiti s tim – rekao je Sawers za BBC.

– Skupljanje obavještajnih podataka se fokusira na prikupljanje informacija koje su od vas skrivale druge države i drugi akteri. Postojao je kratak period u decembru i januaru kada su Kinezi zaista sakrivali podatke od zapada – kazao je on

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje