Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bin Salman za PBS: Ubistvo Khashoggija desilo se pod mojim nadzorom

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman preuzeo je odgovornost za ubistvo novinara Jamala Khashoggija prošle godine, rekavši da je operacija u Istanbulu izvršena pod njegovim nadzorom, prikazano je u dokumentarcu američke televizije PBS.

On je u dokumentarcu, koji će biti prikazan sljedeće sedmice, prvi put javno nagovijestio ličnu odgovornost za ubistvo novinara Washington posta u saudijskom Konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Ubistvo su počinili operativci za koje se zna da su bliski sa saudijskim prijestolonasljednikom, a američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i vlasti pojedinih zapadnih zemalja tvrdile su da je Salman naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici negirali.

Smrt novinara izazvala je globalnu uzbunu, pokvarila sliku o Salmanu i ugrozila ambiciozne planove o raznovrsnijoj ekonomiji najvećeg svjetskog izvoznika nafte i o otvorenijem saudijskom društvu.

Saudijski prijestolonasljednik nakon ubistva nije išao u posjetu SAD-u ili Evropi.

“Dogodilo se pod mojim nadzorom. Ja snosim svu odgovornost, jer se desilo pod mojim nadzorom”, rekao je Salman novinaru PBS-a Martinu Smithu, što je prikazano u najavi dokumentarca pod nazivom “Prijestolonasljednik Saudijske Arabije”, koji će biti prikazan 1. oktobra, dan pred godišnjicu ubistva novinara.

Khashoggi je posljednji put viđen kako ulazi u saudijski Konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Saudijske vlasti prvobitno su tvrdile da ne znaju šta se desilo Khashoggiju, da bi kasnije priznale da je novinar Washington posta ubijen u tuči u Konzulatu.

Za ubistvo Khashoggija optuženo je 11 ljudi i protiv njih je pokrenut tajni sudski postupak, ali je do sada održano tek nekoliko saslušanja.

Khashoggijevo tijelo je, navodno, raskomadano i sklonjeno iz zgrade Konzulata, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje