Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates: Život će se vratiti u normalu tek kad vakcina bude dostupna svima

Preuzmite sliku

Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što vakina protiv koronavirusa bude globalno dostupna, smatra suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates.

Očekuje se da bi vakcina protiv virusa koji uzrokuje oboljenje COVID-19 mogla biti razvijena do kraja godine.

U razgovoru za Fox News Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju novog cjepiva u “milijardama doza”.

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, će se prije ili kasnije moći boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

“Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok vakcina ne bude dostupna praktički cijelom svijetu”, rekao je Gates koji je prošle sedmice pozvao američku vladu da u borbi protiv koronavirusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih cjepiva.

To bi moglo uroditi gubitkom miliona dolara jer neka cjepiva najvjerovatnije nikada neće biti potrebna i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, smatra Gates.

“Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može”, rekao je Gates, dodajući da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja cjepiva.

Fondacija Gates, koja uglavnom finansira zdravstvene programe, izdvojila je 105 miliona dolara za borbu protiv trenutne pandemije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,