Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates o vakcinama: Skoro sve će biti djelotvorne i spremne za upotrebu do februara

Preuzmite sliku

Vlasnik kompanije “Microsoft” i milijarder Bill Gates vjeruje da će „gotovo sve“ vakcine protiv korona virusa koje su u fazi razvoja biti spremne za upotrebu do februara 2021. godine.

Vakcine kompanija Pfizer/BionTechi Moderna biće prve dvije koje će vjerovatno odobriti američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), ali Gates vjeruje da će se i ostale vakcine – one koje proizvedu ostali takođe pokazati kao efikasne.

– Gotovo sve vakcine će biti djelotvorne i to u visokom stepenu. Mislim da postoji velika vjerovatnoća da se ispostavi da su sve efikasne i bezbjedne – izjavio je Gates za CNN i dodao.

Iako kaže da je optimista, Gates upozorava da će predstojeća zima mnogima biti teška.

– Postoje opravdani razlozi da budemo veoma zabrinuti u narednih šest mjeseci – rekao je on – prenosi britanski Metro.

  • Izvještaj savjetničke organizacije SAGE, koji je naručila britanska vlada, ocjenjuje da bi, prema „najgorem“ scenariju, ove zime od COVID-19 moglo da umre čak 85.000 ljudi u toj zemlji. Izvještaj se zasniva na predviđanjima da će vladine mjere praćenja kontakata, samoizolacije i karantina biti svega 40 odsto efikasne u kontrolisanju širenja virusa u javnosti. Autori ipak priznaju da postoji da je pravi ishod “veoma neizvestan”.

    Čak i u slučaju da mjere budu ukinute, autori izvještaju i pozivaju ljude da budu razumni i da se ne mješaju s drugima, osim ako je to baš neophodno. Sam Gates kaže da će Dan zahvalnosti 26. novembra proslaviti bez gužve, uz video-konekciju s članovima porodice. On je pozvao Amerikance da nose maske i poštuju mjere distanciranja dok vakcina ne bude napravljena.

    – Potrudite se da niko iz vaše porodice ne bude posljednja žrtva ove pandemije dok ne stigne vakcina na proljeće, kada će brojke početi da padaju – rekao je on. (Blic.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,