Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates i George Soros namjeravaju kupiti britanskog proizvođača testova na koronavirus

Preuzmite sliku

Konzorcij multimilijardera Georgea Sorosa i Billa Gatesa namjerava kupiti britanskog proizvođača testova na koronavirus Mologic. Poručili su da im je cilj da najsavremenija medicinska tehnologija bude dostupna širom svijeta.

Sorosev Fond za ekonomski razvoj i Fondacija Billa i Melinde Gates su predstavili novu inicijativu, konzorcij nazvan Globalni pristup zdravlju (GAH). Kao razlog za formiranje ove inicijative naveli su osnaživanje razvoja medicinske tehnologije širom svijeta.

Tehnologija koju spomenuta britanska kompanija koristi za proizvodnju testova na koronavirus može se koristiti i za proizvodnju testova na dengu, bilharziju i riječnu sljepoću.

Riječ je o testovima bočnog protoka za detekciju antigena koronavirusa te se koriste širom svijeta. Inicijativa, odnosno konzorcij GAH će investirati 41 milion dolara u kompaniju Mologic.

Prema pisanju online izdanja lista Forbes, Soros i Gates su među milijarderima koji žele pomoći globalnom jugu (južnoj Americi, Aziji, Africi i Okeaniji) za koje mnogi strahuju da će biti zapostavljeni dok Zapad ubrzava vakcinaciju i testiranja.

Sean Hinton, izvršni direktor Sorosevog fonda, je izjavio da je pandemija “na bolan način pokazala fundamentalne nejednakosti” u cijelom svijetu. Naglasio je da se Soros i Gates kupovinom Mologica žele pozabaviti ovim problemom.

Mark Davis i njegov otac Paul Davis su 2003. godine osnovali Mologic kao laboratorij za tržišno orijentisana medicinska istraživanja i inovacije. Mark je bio direktor, dok je Paul bio glavni naučnik.

Paul Davis je poznat po još jednoj inovaciji u svijetu medicine – clearblue testu na trudnoću koji se počeo koristiti 1988. Mologic je i ranije sarađivao s Fondacijom Gates. Iz te saradnje je 2016. nastao Centar za naprednu brzu dijagnostiku (CARD) u cilju postizanja jefitinije i brže zdravstvene zaštite, piše Forbes.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje