Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates: COVID-19 nije zaustavio najsmrtonosniju životinju na svijetu

Preuzmite sliku

Suosnivač Microsofta i drugi najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates u jeku pandemije upozorava svijet na jedan veliki problem koji je korona virus samo zasjenio, nikako zaustavio.

Bill Gates je na svojem blogu GatesNotes u ponedjeljak tekuće sedmice proglasio “sedmicom komaraca”. Podsjetio je da svake noći ti sićušni insekti zaraze milione ljudi malarijom, bolešću koja uzima dječji život svake dvije minute.

“Komarci ne praktikuju socijalno distanciranje. Isto tako, oni ne nose ni maske. Kako se COVID-19 širi svijetom, važno je zapamtiti da najsmrtonosnija životinja na svijetu nije otišla na pauzu tokom ove pandemije”, napisao je Gates.

Većina smrti od malarije nastupa u najsiromašnijim zemljama svijeta, poručio je Gates u videoporuci koju je objavio i na svojem profilu na Twitteru.

Dodao je i da bi pandemija novog korona virusa mogla drastično poremetiti prevenciju i liječenje malarije, što bi moglo dovesti do naglog porasta smrti od te bolesti, odnosno brojki kakve nisu viđene posljednjih nekoliko desetljeća.

Malarija isto tako predstavlja prioritet za Zakladu Billa i Melinde Gates već jako dugo, a njihov je dugotrajni cilj u konačnici iskorijeniti tu bolest sa Zemlj, prenosi Dnevnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje