Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates: Bojim se da nećemo izvući pouke iz pandemije

Preuzmite sliku

Bill Gates se nada da će se svijet u normalu potpuno vratiti do kraja 2022. godine. U razgovoru za Sky News osnivač Microsofta i filantrop rekao je da bi SAD uskoro trebao imati višak vakcina protiv koronavirusa te ga podijeliti s drugim zemljama. No 65-godišnjak je zabrinut da svijet neće izvući pouke iz pandemije covida-19 i pripremiti se za buduće globalne epidemije

Također je kritikovao smanjenje izdvajanja za pomoć iz britanskog proračuna s 0.7 posto bruto nacionalnog dohotka na 0.5 posto. Na pitanje Jayne Secker iz Skya nada li se da će se svijet potpuno vratiti u normalu do kraja 2022. godine, Gates je odgovorio potvrdno.

“Nećemo iskorijeniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svest ćemo je na vrlo male brojke”

“Još uvijek postoje neka pitanja o tome u kojoj mjeri će se koristiti vakcina Johnson & Johnson. Bilo bi dobro da bude prihvaćeno, ali i bez toga će neke bogatije zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, do ljeta dosegnuti visok nivo vakcinisanja. To će omogućiti da se vakcine distribuiraju po cijelom svijetu do kraja 2021. i tokom 2022. godine. Nećemo iskorijeniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svest ćemo je na vrlo male brojke”, rekao je Gates, koji je svoje milijarde zaradio s tehnološkom kompanijom Microsoft. Međutim, naglasio je kako postoji nejednakost u stopi vakcinisanja širom svijeta.

“Ne postoji nekakva svjetska vlada koja ignoriše američki novac za istraživanje i razvoj ili novac za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Trenutno se u bogatim zemljama vakcinišu starije osobe jer te zemlje su u pandemiji prošle lošije od većine zemalja u razvoju i to je bila dobra stvar. Činjenica da sada vakcinišemo 30-godišnjake u Velikoj Britaniji i SAD-u i da nemamo vakcina za sve 60-godišnjake u Brazilu i Južnoj Africi nije poštena, ali za tri ili četiri mjeseca vakcina će biti dostupna svim zemljama koje imaju vrlo ozbiljnu epidemiju”, objasnio je američki poduzetnik.

“Sve vakcine su djelotvorne i uskoro će ih dobiti sve zemlje”

“Do kraja godine SAD, Velika Britanija i drugi moći će osigurali opskrbu cjepivom zemalja u razvoju. Uprkos rijetkim ozbiljnim nuspojavama, sva cjepiva su djelotvorna i uskoro će ih dobiti sve zemlje. Druga je dobra vijest da je stopa smrtnosti u najsiromašnijim zemljama zapravo vrlo niska. U sljedećih nekoliko mjeseci prioritet će biti cijepiti populaciju stariju od 60 godina u Brazilu i Južnoj Africi. SAD će imati višak cjepiva i iskoristit će ga da podigne stopu cijepljenja što je moguće više”, dodao je.

“Ova generacija će pamtiti šta se dogodilo”

Govoreći o svojoj zabrinutosti za budućnost Gates je rekao da se brine kako će svijet zaboraviti na covid-19 i da ga neće iskoristiti kako bi u budućim pandemijama bio spremniji. No smatra da će ova generacija ipak pamtiti šta se dogodilo, zato što su bilioni dolara izgubljeni, te će ubuduće tražiti globalni odgovor na sličnu krizu.

Prošle sedmice britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab potvrdio je da vlada namjerava smanjiti pomoć za inostranstvo na 0.5 posto proračuna. Ovaj potez kritikovale su humanitarne organizacije.

“Što se brže Velika Britanija vrati na nivo pomoći do 0.7 posto, to će biti bolje. Potrebe za britanskom pomoći su dramatične i tamošnji birači trebali bi biti vrlo ponosni na učinak koji ta pomoć ima. Zahvaljujući toj pomoći danas imamo cjepiva i iskorijenili smo dječju paralizu. Zbog smanjenja nećemo moći učiniti toliko mnogo pa se nadam da će se to promijeniti”, istaknuo je Gates za Sky News.

“Obično je potrebno deset godina da vakcinu iz bogatijih zemalja dođe u siromašnije zemlje. Zahvaljujući međunarodnoj saradnji i humanitarnim organizacijama u ovoj pandemiji stvari su išle mnogo brže. Nadam se da ćemo sve ovo imati na umu i biti spremni za sljedeću pandemiju”, zaključio je.

Ministar Raab rekao je da će se Velika Britanija vratiti ulaganju od 0.7 posto bruto nacionalnog dohotka u službenu razvojnu pomoć kad to fiskalna situacija bude dopuštala. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje