Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bidenova administracija suspenduje Trumpove sporazume o azilu

Preuzmite sliku

Bidenova administracija priopćila je da će odmah suspendovati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni tajnik Antony Blinken saopćio je da su Sjedinjene Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj saradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.

Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhapšenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, saopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom ožujka 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje