Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biden proglasio stanje katastrofe u Teksasu

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je stanje katastrofe u Teksasu koji je pretrpio teške poremećaje u opskrbi strujom i vodom zbog smrtonosnog ledenog vala, saopštila je u subotu Federalna agencija za upravljanje hitnim situacijama.

Milioni stanovnika te savezne države, najvećeg američkog proizvođača nafte i plina, suočili su se s nestancima struje, a gotovo polovica stanovnika Teksasa imala je problema i s opskrbom vodom. Više od dvadeset smrtnih slučajeva pripisano je ledenom valu.

Nakon Bidenova poteza Teksasu su na raspolaganju savezna sredstva, uključujući pomoć za privremeni smještaj i popravke kuća te jeftinije zajmove.

Biden također razmišlja o putu u Teksas kako bi se osobno uvjerio u to kako savezne vlasti odgovaraju na prvu krizu otkako je preuzeo dužnost prije mjesec dana.

Bijela kuća tijesno surađuje s guvernerom Teksasa Gregom Abbottom, republikancem koji u početku nije priznavao Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima u novembru.

Sve su se teksaške elektrane vratile u pogon, iako je više od 195.000 domova u petak i dalje bilo bez struje, a stanovnici 160 od teksaška 254 okruga imali su problema u opskrbi vodom, prema podacima Teksaške komisije za kvalitetu okoliša. (Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje