Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biden primio vakcinu protiv koronavirusa u prenosu uživo

Preuzmite sliku

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden primio je danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa tokom prenosa uživo, kao dio kampanje ubjeđivanja građana da je imunizacija bezbjedna, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je primio prvo dozu Pfizerove vakcine u bolnici nedaleko od njegovog doma u Delawaru, nekoliko sati nakon što je njegova supruga Jill Biden učinila isto. Oni su vakcinisani istog dana kada je počela distribucija vakcine kompanije Moderna.

Druga vakcina je takođe dio borbe protiv pandemije koronavirusa, koji je do sada odnio više od 317.000 života u Sjedinjenim Američkim Državama i otežala život širom svijeta.

“Spreman sam”, rekao je Biden, odbivši opciju da broji do tri prije nego što primi vakcinu.

“Ovo radim da pokažem da ljudi treba da budu spremni kada vakcina bude dostupna. Nema razloga za brigu”, dodao je.

On je pohvalio medicinske radnike i ocjenio da administracija predsjednika Donalda Trumpa “zaslužuje zasluge zbog vakcine”.

Biden je pozvao Amerikance da nose maske tokom predstojećih božićnih praznika te da ne putuju ukoliko to nije neophodno.

Prvom talasu imunizacije protiv koronavirusa pridružili su se i visoki zvaničnici, kao što su Mike Pence, Nancy Pelosi i Mitch McConnell. Oni su takođe vakcine primili tokom live prenosa kao dio kampanje da se ubijede Amerikanci da su vakcine bezbjedne i efikasne uprkos postojećoj sumnji u to, pogotovo među republikancima.

Novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris i njen suprug će primiti prve doze sljedeće nedelje.

U kampanji zasada ne učestvuje Trump, koji je prošle nedelje bio dalje od očiju javnosti. On je početkom mjeseca na Twitteru naveo da još nije zakazao vakcinaciju, ali da se “raduje tome kada za to dođe odgovarajuće vrijeme”. Iz Bijele kuće su kazali da se još dogovara termin s njegovim doktorima. (Foto: Alex Edelman | AFP | Getty Images)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje