Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biden naglasio podršku SAD-a saudijskom kralju povodom napada Husa

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom al-Saudom razgovarao je o brojnim pitanjima, uključujući napade pobunjenika Husa na kraljevstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Bijele kuće je saopšteno da su dvojica lidera razgovarali o regionalnom razvoju i pitanjima od zajedničkog interesa kao i o pitanjima regiona Bliskog istoka i Evrope.

“Predsjednik je naglasio opredijeljenost SAD-a da podrži Saudijsku Arabiju u odbrani naroda i teritorije od ovih napada i punu podršku naporima koje predvode Ujedinjene nacije da se okonča rat u Jemenu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Biden istakao svoju posvećenost da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje i obavijestio je kralja o tekućim multilateralnim pregovorima o ponovnom uspostavljanju ograničenja iranskom nuklearnom programu.

“Dvojica lidera su se složila da će njihovi timovi ostati blisko koordinisani tokom sljedećih sedmica i mjeseci”, navodi se u saopštenju

Ponovili su predanost Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije osiguravanju stabilnosti globalnog snabdijevanja energijom.

Pobunjenici Husi posljednjih sedmica učestali su napade dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, navodeći da su napadi odgovor na koalicijski napad na Jemen.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se s Husima od 2015. godine, godinu dana nakon što su pobunjenici zauzeli veći dio Jemena, uključujući Saanu.

Sedmogodišnji sukob stvorio je jednu od najgorih svjetskih humanitarnih kriza koje je izazvao čovjek, s gotovo 80 posto zemlje, ili oko 30 miliona ljudi, kojima je potrebna humanitarna pomoć i zaštita.

Prema procjenama UN-a više od 13 miliona ljudi izloženo je riziku od gladi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje