Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biden: Jedina stvar gora od Irana jeste Iran sa nuklearnim oružjem

Preuzmite sliku

Prije Bidenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posjete američkog predsjednika.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Yair Lapid potpisat će zajedničku deklaraciju kojom se učvršćuju bliske vojne veze dvije države i obavezuju da će spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije, opisujući ovaj sporazum za novinare, rekao je da on predstavlja proširenje dugogodišnjih sigurnosnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, prenosi Reuters.

„Ova deklaracija je prilično značajna i uključuje obavezu da se nikada ne dozvoli Iranu da nabavi nuklearno oružje, a također se bavi iranskim destabilizujućim aktivnostima, posebno prijetnjama Izraelu“, naveo je taj zvaničnik.

Prije Bidenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posjete američkog predsjednika.

“Jedina stvar koja je gora od Irana sada, jeste Iran sa nuklearnim oružjem”, rekao je Biden za izraelski Kanal 12, u intervjuu koji je snimljen prije nego što je napustio Washington, a emitovan nekoliko sati nakon što je doputovao u Tel Aviv, u okviru prve posjete Bliskom istoku u ulozi predsjednika.

Prva posjeta Bliskom istoku

Predsjednik SAD-a otvorio je posjetu Izraelu razgledanjem izraelskih naprednih protivraketnih odbrambenih sistema.

Biden je također primio tajni sigurnosni izvještaj od izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza prije nego što je krenuo u Jerusalem. Posjetio je i Yad Vashem, izraelski nacionalni spomenik i memorijalni kompleks posvećen žrtvama Holokausta.

Biden dva dana boravi u Jerusalemu gdje će razgovarati sa izraelskim zvaničnicima, a zatim će se na okupiranoj Zapadnoj obali sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom.

Biden zatim odlazi u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, gdje će razgovarati sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovati samitu zaljevskih zemalja. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,