Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biden: Demokratija je krhka, odbrana istine je naša dužnost

Preuzmite sliku

Povodom odluke Senata da oslobodi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odgovornosti za podsticanje pobune, aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da je demokratija krhka i da je dužnost svakog Amerikanca da stane u odbranu istine.

“Ovo tužno poglavlje naše historije podsjeća nas da je demokratija krhka. Iako konačno glasanje [u Senatu] nije dovelo do osude, suština optužbe nije dovedena uz pitanje. Čak i oni koji su se usprotivili opozivu, kao lider senatske manjine Mitch McConnell, uvjereni su da je Donald Trump kriv za sramotno zanemarivanje dužnosti i da je praktično i moralno odgovoran za izazivanje vala nasilja na Capitol Hillu”, rekao je Biden.

Biden je zaključio da je sada neposredni zadatak da se okonča “necivilizirani rat i zaliječi duša nacije”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi osudila je senatore koji su omogućili oslobađanje Trumpa kao “kukavičku grupu republikanaca”. Posebno je kritizirala lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, jer nije dopustio da se Senatu dostavi optužnica za opoziv dok je Trump još bio u Bijeloj kući.

McConnell je glasao da se Trump oslobodi optužbi, a nakon glasanja je izjavio kako nema sumnje da je Trump “praktično i moralno odgovoran” za napade, jer su ljudi koji su upali u zgradu Kongresa vjerovali da postupaju prema željama i uputama svog predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Senat SAD-a u subotu je Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristalica na Capitol Hill, sjedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivice 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 67 senatora. (Aljazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje