Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bejrut: Eksplozija stvorila krater dubok 43 metra

Preuzmite sliku

Razorna eksplozija u Bejrutu stvorila je krater dubine 43 metra, objavio je u nedjelju jedan libanonski izvor, citirajući francuske pirotehničare koji su stigli u libanonsku prijestolnicu.

U eksploziji u utorak poginulo je najmanje 158 ljudi. Ranjeno ih je oko 5000, a 300.000 izgubilo je svoje domove. Nekoliko desetaka ljudi još se smatra nestalima.

Krater dubok 43 metra

Eksploziju je uzrokovalo skladište u kojem je, po libanonskim vlastima, bilo uskladišteno bez mjera sigurnosti oko 2750 tona amonijeva nitrata.

“Eksplozija je stvorila krater dubok 43 metra”, rekao je sigurnosni izvor.

Francuska daje logističku potporu Libanonu u koji je poslala policijske i istražne ekipe, kao i medicinsku pomoć.

U nedjelju se održava i virtualna konferencija svjetskih čelnika o prikupljanju pomoći za Bejrut koju su organizovali Francuska i Ujedinjeni narodi.

Krater promjera 124 metra

CNN je ranije javio kako je promjer kratera u Bejrutu koji je napravila silovita eksplozija oko 124 metra.

CNN je informaciju objavio temeljem analize satelitskih snimki.

To znači da je krater veći od fudbalskog igrališta. CNN dodaje i kako njihova procjena može varirati 10 metara na više ili manje.

Održava se samit za pomoć Bejrutu 

Međunarodni čelnici razgovarat će u nedjelju o prikupljanju pomoći za Bejrut nakon eksplozije koja je razorila libanonski glavni grad, najavljuje BBC.

Virtuelna konferencija koju su organizovali Francuska i Ujedinjeni narodi počinje u 14 sati po libanonskom vremenu (11 sati GMT). Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se namjerava priključiti pozivu.

Oglasio se i Trump: Svi žele pomoći

Libanonski premijer Hasan Diab u televizijskom je obraćanju rekao da će pozvati na prijevremene izbore kao način izlaska iz krize. O tom pitanju vlada će raspravljati u ponedjeljak. Protuvladin pokret izbio je u listopadu izazvan finansijskim stanjem u državi i padom valute.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Bejrut u četvrtak i objavio da želi koordinirati međunarodnu pomoć za zemlju.

U izjavi iz francuske predsjedničke palače kaže se da je svrha konferencije u nedjelju “mobilizirati glavne libanonske međunarodne partnere i odmah organizovati koordiniranu pomoć međunarodne zajednice”.

Učestvovat će predstavnici država članica Evropske unije, Kina, Rusija, Egipat, Jordan i Velika Britanija, a pozvani su i mnogi drugi.

U nizu tvitova američki predsjednik Trump napisao je da je o “katastrofalnom događaju” u Bejrutu razgovarao s Macronom te da će se priključiti konferenciji.

“Svi žele pomoći!” napisao je. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,