Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beba rođena na evakuacijskom letu iz Afganistana dobila ime po američkom avionu

Preuzmite sliku

Beba rođena na američkom vojnom letu tokom evakuacijske misije iz Afganistana dobila je ime po tom avionu.

Djevojčica je rođena u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, a ime Reach dobila je po pozivnom znaku aviona, rekao je zapovjednik američkih snaga u Evropi Tod Wolters na brifingu u Pentagonu u srijedu.

Pozivni znak zrakoplova koristi se u radiokomunikaciji s kontrolom zračnog saobraćaja. Avioni Boeing C-17 koje koriste zračne snage SAD-a često koriste pozivni znak “Reach” iza kojeg slijedi kombinacija brojeva.

Američko zapovjedništvo zračnih snaga na Twitteru objavilo je tokom vikenda da je jedna žena rodila tokom leta iz Katara u Njemačku i da je imala komplikacije.

Njezino se stanje poboljšalo nakon što je avion počeo letjeti na nižoj visini kako bi povećao zračni pritisak, što je pomoglo spasiti majčin život.

Vojnici su pomogli pri iznošenju djeteta nakon slijetanja, rekla je zapovjedništvo. Vojska je od tada razgovarala s roditeljima, rekao je Wolters.

“Kao što možete dobro zamisliti, budući da sam pilot borbenog zrakoplovstva, san mi je gledati kako će to malo dijete po imenu Reach odrastati i postati američki državljanin i letjeti u borbenim lovcima Sjedinjenih Država”, našalio se Wolters.

Njemačka zračna baza samo je tranzitna točka za ljude evakuirane iz Afganistana. Trenutno se iz nje uglavnom prevoze do međunarodne zračne luke Dulles, u blizini Washingtona, a zatim u američke vojne baze.

Ramstein, u blizini grada Kaiserslauterna na zapadu Njemačke, najveća je američka zračna baza izvan zemlje. Wolters je rekao da trenutno ima kapacitet do 12.000 ljudi.

Zajedno s drugim njemačkim lokacijama i po jednom bazom u Italiji i Španjolskoj, Wolters je rekao da mogu primiti do 25.000 evakuiranih ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,