Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bangladeš uvodi smrtnu kaznu za silovatelje

Preuzmite sliku

Nakon masovnih protesta zbog rastućeg nasilja nad ženama, vlasti Bangladeša spremaju uvođenje smrtne kazne za silovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Bangladeša usvojila je odluku kojom se najviša kazna za silovanje preinačava iz doživotne zatvorske u smrtnu kaznu.

Glasnogovornik kabineta Kandaker Enverul Islam izjavio je da parlament Bangladeša nije u stanju da organizira sjednicu, a da će predsjednik te zemlje Abdul Hamid ratificirati odluku o izmjenama Zakona o prevenciji nasilja nad ženama i djecom.

Islam je također kazao da je vlada odobrila i prijedlog ubrzanog procesa rješavanja slučajeva silovanja.

Bangladeški ministar pravde Anisul Huk izjavio je kako očekuje da predsjednik te države već sutra odobri uvođenje smrtne kazne za silovatelje.

Zbog učestalih slučajeva spolnog nasilja u više gradova u Bangladešu već nekoliko sedmica su održavani masovni protesti.

Nevladina organizacija Ain-o-Salish Kendra objavila je izvještaj u kojem se navodi kako je u prvih osam mjeseci ove godine u Bangladešu zabilježeno 889 slučajeva silovanja i kako je najmanje 41 žrtva preminula.

Iz te organizacije navode kako strah od odmazde i dugotrajni sudski postupci i dalje dovode do toga da većina slučajeva nasilja i silovanja žena ne bivaju prijavljeni bangladeškoj policiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,