Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bangladeš uhapsio brata vođe pobunjenika Rohingya

Preuzmite sliku

Bangladeška policija saopćila je u nedjelju da je uhapsila brata ozloglašenog vođe pobunjenika čija je organizacija okrivljena za ubistva i trgovinu drogom u brojnim izbjegličkim kampovima Rohingya u Bangladešu.

Oko 850.000 pripadnika muslimanske manjine bez državljanstva, žive u Bangladešu u prenaseljenim kmpovima nakon što su pobjegli iz susjednog Mijanmara od sistemske diskriminacije i nasilja.

Militantna organizacija  Armija spasa Rohinja Arakana (ARSA)  optužena je za atentate na političke protivnike, trgovinu narkoticima i unošenje klime straha u logore, izvještava AFP.

Mohammad Shah Ali, kojeg je kasno u subotu uhapsio elitni bataljon naoružane policije, polubrat je vođe ARSA-e Ataullaha Abu Ammara Jununija.

Uhvaćen je u kampu u blizini obalnog grada Cox's Bazara s “oružjem i drogom”, stoji u saopćenju policije.

Komandant Naimul Haque rekao je za AFP da je Ali priznao svoje veze s ARSA-om i da je “Ataullah bio u redovnom kontaktu s njim”.

Gotovo sve izbjeglice Rohingya koje žive u pograničnom kampu stigle su nakon brutalnog mijanmarskog vojnog obračuna — koji je sada predmet istrage genocida u Haagu – a koji je započeo nakon napada ARSA-e na mijanmarska policijska mjesta 2017. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,