Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bangladeš: Spašeno 382 Rohingya muslimana koji su sedmicama plutali morem

Preuzmite sliku

Obalska straža Bangladeša spasila je 382 izgladnjele Rohingya izbjeglice, koje su nekoliko sedmica plutale morem nakon što nisu uspjeli stići do Malezije, objavili su u četvrtak zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘Izbjeglice, uglavnom žene i djeca, pokušali su u srijedu uvečer pristati uz obalu Bangladeša u oblasti Teknaf u Cox Bazaru’, rekao je potporučnik Sohel Rana, komandir lokalne obalske straže.

Zvaničnici su iznosili različite podatke o tome jesu li spašeni bili među stotinama hiljada Rohingya muslimana koji žive u izbjegličkim kampovima u Bangladešu nakon što su pobjegli od etničkog i vjerskog nasilja u Mijanmaru.

Rana je kazao da su izbjeglice počele put za Maleziju prije otprilike dva mjeseca i da su sedmicama plutale morem.

‘Nisu uspjeli stići do Malezije i vratili su se’, pojasnio je Rana.

Masud Hossain, policijski nadzornik u Cox Bazaru, rekao je da su izbjeglice bile namamljene od strane trgovaca ljudima, a da je vlasnik čamca bio mijanmarski budista.

Obaveštajni zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, za lokalne medije je rekao da je čamac pokušao pristati uz malezijsku obalu najmanje sedam puta, ali da su njihovi pokušaji bili neuspješni. Dodao je da mu je jedan od izbjeglica rekao da je na tom putu poginulo nekoliko ljudi.

Lokalni mediji javili su da je do 28 osoba poginulo tokom putovanja, ali zvaničnici takve tvrdnje nisu mogli potvrditi.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. godine iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,