Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Avioprijevoznik donio odluku koja pokazuje kako bi mogla izgledati putovanja u budućnosti

Preuzmite sliku

Međutim, u industriji se mogu čuti i glasovi upozorenja da bi ovo moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati

Singapore Airlines prvi je veći avioprijevoznik koji je uveo digitalne certifikate kojima se provjeravaju rezultati testova na Covid-19 i status cijepljenosti za sve putnike, u onome što je kompanija opisala kao novu normalu za putovanja.

U srijedu su objavili da su prvi na svijetu započeli ispitivanja ‘postupka provjere zdravstvenog stanja’ koji je razvio glavni zrakoplovni lobi, Međunarodno udruženje avio prometa (IATA). Aplikacija, poznata kao Travel Pass, koristi se na letovima Singapore Airlinesa iz Jakarte ili Kuala Lumpura u Singapur. Kompanija je rekla da bi program mogla proširiti i na druge gradove ako pokusi budu uspješni. Također, u narednim mjesecima planira integrisati certifikat u svoju mobilnu aplikaciju SingaporeAir.

Putnici koji putuju odabranim rutama morat će obaviti svoje testove na Covid-19 u određenim klinikama u Džakarti i Kuala Lumpuru, gdje im se može izdati digitalna ili papirnata zdravstvena potvrda s QR kodom, objasnila je avio kompanija u saopćenju za javnost. Dokumente će provjeravati osoblje zračne luke i imigracijsko tijelo Singapura.

Avio kompanija je rekla da će testovi i cijepljenje na Covid-19 biti ‘sastavni dio’ zračnog putovanja u budućnosti te da su potvrde idealan način za ‘potvrđivanje zdravstvenog stanja putnika’. Kompanija je novi ID pozdravila kao način korištenja digitalnih tehnologija za stvaranje ‘besprijekornijeg iskustva’ za kupce usred ‘novog normalnog’.

Margaret Tan, službenica avio sigurnosti iz Singapurske uprave za civilno zrakoplovstvo (CAAS), pozdravila je ovu novost i izrazila nadu da će ‘druge zemlje i avio kompanije’ usvojiti sličnu shemu kako bi putnicima osigurale ‘potrebna zdravstvena osiguranja za zaštitu javnog zdravlja.’

IATA je prošlog mjeseca objavila da radi na Travel Pass-u u pokušaju da ponovo otvori međunarodna putovanja. Nekoliko avio kompanija već je počelo koristiti tehnologiju, uključujući kompaniju Qantas Airways, koja je rekla da planira dokaz o cijepljenju Covid-19 učiniti obaveznim za sve međunarodne putnike koji putuju u i iz Australije. Direktor kompanije Alan Joyce predviđa da će digitalne zdravstvene pasoše postati uslov u cijelom svijetu.

Međutim, u industriji se mogu čuti i glasovi upozorenja da bi stavljanje obveznih dokaza o cijepljenju moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati. Gloria Guevara, čelnica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, nedavno je ustvrdila da bi za letenje trebao biti potreban samo negativan rezultat testa, jer cjepiva još nisu široko dostupna, a rizične skupine koje prime cjepivo rjeđe putuju. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje