Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aviokompanije od Bijele kuće traže da odbaci testiranje putnika na letovima u SAD-u

Preuzmite sliku

Čelnici nekoliko američkih aviokompanija u petak su se sastali sa zvaničnicima Bijele kuće kako bi razgovarali o obaveznim testovima na koronavirus za putnike na letovima unutar zemlje, navodeći kako bi to zadalo težak udarac već uzdrmanoj industriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki govorila je o špekulacijama da bi administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena uskoro mogla uvesti obavezu testiranja na COVID-19 za putnike na letovima unutar zemlje.

”Izvještaji da postoji namjera o uvođenju novih obaveza kao što su testiranja, nisu tačne”, rekla je Psaki.

Osoba upoznata sa slučajem kazala je kako su direktori aviokompanija razgovarali s koordinatorom za odgovor na koronavirus pri Bijeloj kući Jeffom Zientsom.

Sastanku su prisustvovali direktori aviokompanija American, United, Southwest, Alaska i JetBlue.

Sastanak je dogovoren nakon što su ministar transporta Pete Buttigieg i direktorica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky rekli da je u razmatranju obaveza testiranja prije letova unutar zemlje.

”Imali smo veoma pozitivan, konstruktivan dijalog fokusiran na zajedničku posvećenost ka politikama baziranim na nauci, dok zajednički radimo na okončanju pandemije, uspostavljanju aviosaobraćaja i vodstvu naše nacije ka oporavku“, navodi se u saopćenju Nicka Calia, predsjednika Airlines for America.

Od januara, CDC je stranim putnicima uveo obavezu negativnog testa na COVID-19 ili da su se oporavili od bolesti prije nego što se ukrcaju na let prema SAD-u. Avioindustrija generalno je podržala pravilo, vjerujući da bi testiranje moglo zamijeniti strože međunarodne restrikcije u vezi s putovanjima, kao što su karantin.

Ipak, aviokompanije su reagirale kada su zvaničnici CDC-a otvorili mogućnost testiranja mnogo većeg broja putnika na domaćim letovima. Predstavnici aviokompanija vjeruju kako bi to uništilo aviosaobraćaj, koji se još uvijek nije vratio ni na pola nivoa u periodu prije pandemije. Brinu se da bi dodatni troškovi testiranja mogli obeshrabriti ljude da se odlučuju na kraća putovanja.

Pored toga, vjeruju i kako nema dovoljno kapaciteta za testiranje svakog putnika. U četvrtak je na aerodromima u SAD-u prošlo više od milion putnika, govore podaci Uprave za sigurnost transporta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje