Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Austrija: Ministar podnio ostavku zbog plagiranja doktorata

Christian Buchmann, ministar privrede i kulture u štajerskoj vladi danas je podnio ostavku zbog plagiranja u doktoratu prije 17 godina, pišu austrijski mediji.

Početkom ovog mjeseca tom dužnosniku iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja je dio koalicijske vlade oduzeta je titula doktora, jer Buchmann nije po propisima u svom doktoratu citirao druge autore.

Cijela priča započela je u junu 2016. godine kada je Stefan Weber, stručnjak za otkrivanje plagijata iz Salzburga uz pomoć kompjuterskog programa otkrio plagiranje te nakon toga cijeli slučaj prijavio Sveučilištu u Grazu, koje je poslije pristigle prijave, naručilo vještačenje čime se utvrdilo da je riječ o plagiranju.

Nakon toga oglasio se i sam Buchmann priznavši da prije 17 godina nije radio dovoljno precizno te je napisao: „Posljednjih dana morao sam shvatiti da jedna pogreška od prije 17 godina ima veću težinu od postignuća u današnjici i ideja za budućnost“.

Sveučilište u Grazu zaključilo je da je riječ o teškom prijestupu te je zbog toga Buchmannu i oduzeta titula, a nakon toga je odlučio podnijeti i ostavku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,