Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Australijski naučnici: Otkrili smo kako se imuni sistem bori protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Naučnici u Australiji tvrde da su otkrili na koji način se imuni sistem čovjeka bori protiv novog korona virusa.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu “Nature Medicine Journal”, pokazuje da se ljudi od novog virusa oporavljaju isto kao od gripa.

Izdvajanje ćelija imunog sistema koje organizam proizvodi dok se bori protiv virusa, takođe bi trebalo da pomogne u pronalasku vakcine, kažu stručnjaci.

„Ovo otkriće je važno zato što prvi put precizno vidimo kako se imuni sistem bori protiv novog virusa”, kaže profesorka Ketrin Keđijerska, jedna od autorki studije.

Istraživanje, koje je sprovedeno na Institutu za infekcije i imunitet Piter Doerti u Melburnu, dobilo je pohvale stručnjaka, dok ga je jedan nazvao „važnim otkrićem”.

Šta je otkriveno?

Mnogi su se oporavili od novog korona virusa – što znači da je već poznato da imuni sistem može uspješno da se izbori sa njim.

Međutim, ovo je prvi put da su istraživanjem utvrđene četiri vrste ćelija imunog sistema koje se bore protiv bolesti Covid-19.

Ćelije su posmatrane kod osobe koja je imala blage do umjerene simptome virusa, a prethodno nije imala druge zdravstvene probleme.

Četrdesetsedmogodišnja žena iz kineskog grada Vuhana je primljena u bolnicu u Australiji. Oporavila se u roku od 14 dana.

Profesorica Kađijerska kaže za BBC da je njen tim kod ove pacijentkinje ispitao imuni odgovor od početka do kraja.

Tri dana prije nego što došlo je do poboljšanja stanja pacijentkinje, u njenoj krvi su primijećene specifične ćelije. Kod pacijenata sa gripom se pojavljuju iste ćelije otprilike u isto vrijeme pred oporavak, kaže profesorka Kađijerska.

„Bili smo veoma uzbuđeni zbog rezultata koje smo dobili, kao i zbog činjenice da smo uspjeli da izdvojimo šemu odgovora imuno ćelija kod pacijentkinje prije poboljšanja kliničke slike”, kaže profesorica.

Više od 10 naučnika radilo je na ovoj analizi 24 časa dnevno tokom četiri nedjelje, dodala je ona.

Kako ovo otkriće može da pomogne?

Utvrđivanje trenutka u kom se ćelije imunog sistema pojavljuju može da pomogne u „predviđanju toka bolesti”, kaže profesor Brus Tompson, stručnjak u oblasti zdravlja pri Tehnološkom univerzitetu u Svinburnu.

„Kada poznajete šeme različitih odgovora, možete da predvidite u kojoj ste fazi oporavka od virusa”, kaže Tompson.

Ministar zdravlja Australije Greg Hant kaže da ovo otkriće takođe može da pomogne u bržem pronalaženju vakcine i potencijalne terapije za zaražene.

Profesorica Kađijerska kaže da će sljedeći korak u istraživanju biti da se utvrdi zašto je odgovor imunog sistema slabiji kod težih slučajeva.

„Sada je ključno da razumijemo šta nedostaje ili šta se razlikuje kod pacijenata sa vrlo teškim oblikom bolesti, kao i kod onih koji su preminuli, kako bismo shvatili kako da zaštitimo ljude”, rekla je profesorka.

U januaru, ovaj institut je bio prvi koji je uspio da stvori virus u laboratoriji van Kine.

Naučnici su dobili dodatnu finansijsku pomoć australijske vlade, kao i donacije kompanija.(n1info.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,