Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Australija: U Victoriji zbog širenja COVID-19 proglašeno stanje katastrofe

Preuzmite sliku

U posljednja 24 sata u saveznoj državi Victoria u Australiji zabilježen je 671 slučaj zaraze koronavirusom te sedam umrlih od posljedica zaraze virusom nakon čega su trenutna ograničenja podignuta na četvrti nivo, a proglašeno je i stanje katastrofe u toj saveznoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Daniel Andrews, premijer Victorije, kazao je novinarima da ova savezna država bilježi najveći porast zaraženih i umrlih na nivou Australije, dodajući da se situacija pogoršala iako su posljednjih sedmica poduzeli potrebne zdravstvene mjere.

Istakao je da su zbog novonastale situacije restriktivne mjere povećali s trećeg na četvrti nivo te proglasili stanje katastrofe.

U okviru novih mjera protiv COVID-19 policiji su značajno proširene ovlasti kako bi nadgledala provođenje mjera.

U Melbourneu će se primjenjivati policijski sat od 20.00 do 5.00 sati. Vježbanje vani je ograničeno na sat vremena dnevno, a samo jedna osoba po domaćinstvu moći će obavljati kupovinu na prostoru udaljenom najviše pet kilometara od svog doma.

Svi učenici će od srijede nastaviti obrazovanje na daljinu, a vjenčanja će biti zabranjena od četvrtka. Sahranama će moći prisustvovati najviše deset osoba, a kafići i restorani će biti otvoreni samo za naruđbe u paketu.

Zabranjene su kućne posjete, osim osobama kojima je potrebna usluga njege, a zdravstveni centri, benzinske pumpe i marketi koji prodaju hranu i dalje će ostati otvoreni.

U Australiji je dosad zabilježeno 17.920 slučajeva zaraze, uključujući 208 smrtnih slučajeva i 9.980 oporavljenih pacijenata.

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda saopćilo je da su toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježena tri slučaja zaraze, a radi se o osobama koje su se vratile iz inostranstva.

Dodaje se da u zemlji trenutno imaju 25 aktivnih slučajeva te da su svi u karantini u hotelima, dok u bolnicama nema nijednog pacijenata oboljelog od COVID-19.

Vlasti Novog Zelanda, gdje su od posljedica zaraze koronavirusom dosad preminule 22 osobe od 1.565 slučajeva zaraze, strogim i pravovremenim mjerama uspjeli su zaustaviti širenje virusa.

Već 93 dana unutar ove zemlje nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ne računajući uvezene slučajeve.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje