Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Australija priznala Sinopharm vakcine

Preuzmite sliku

Australija je u ponedjeljak saopštila da priznaje kineske vakcine protiv korona virusa Sinopharm za one koji dolaze u tu zemlju.

Uprava za terapeutsku robu Australije (TGA) saopštila je da je dobila “dodatne informacije koje pokazuju da ove vakcine pružaju zaštitu i potencijalno smanjuju vjerojatnoću da će dolazni putnik prenijeti infekciju COVID-19 drugima dok je u Australiji ili da će se osjećati loše zbog COVID-19”.

Priznavanje kineskih vakcina dolazi u trenutku kada su bilateralni odnosi između dvije zemlje na niskom nivou zbog zahtjeva Canberre da se ispita porijeklo koronavirusa.

Australija je priznala i Covaxin, proizvođača Bharat Biotech iz Indije. Ranije je priznata druga kineska vakcina koju proizvodi Sinovac.

Priznavanje kineskih i indijskih vakcina “znači da će se mnogi građani Kine i Indije, kao i drugih zemalja u regiji u kojima su ove vakcine široko rasprostranjene, sada smatrati potpuno vakcinisanim pri ulasku u Australiju”.

“Ovo će imati značajan uticaj na povratak međunarodnih studenata i putovanja kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika u Australiju”, dodaje se u saopštenju TGA.

Australija je od izbijanja pandemije u decembru 2019. prijavila 172.030 slučajeva COVID-19, uključujući 1.743 smrtna slučaja.

Ukupno, u svijetu je za manje od dvije godine od posljedica koronavirusa umrlo više od pet miliona osoba. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,