Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Australija otpušta vojnike koji su učestvovali u ubistvima afganistanskih civila

Preuzmite sliku

Australijske vojne vlasti pokrenule su postupak otpuštanja pripadnika elitne pukovnije specijalnih jedinica uključenih u ubistvo 39 afganistanskih civila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navode lokalni mediji, pripadnici specijalnih snaga koji su učestvovali u ratnim zločinima u Afganistanu primili su obavijest o otkazivanju ugovora u Ministarstvu odbrane.

“Ministarstvo odbrane može potvrditi da je pokrenulo upravni postupak protiv određenog broja pripadnika australijskih odbrambenih snaga u skladu sa zakonom i našom odbrambenom politikom”, navodi se u saopćenju.

Zapovjednik australijskih kopnenih snaga general-pukovnik Rick Burr izjavio je početkom sedmice da je “šokiran” saznanjem da su australijski vojnici u Afganistanu namjerno ubili 39 civila.

 • General Burr je u izjavi za tv. mrežu “Channel 9” kazao da ranije nije čuo za ove postupke australijskih vojnika angažovanih u misiji u Afganistanu.

  “Da sam znao za ovakve slučajeve, sigurno bih ih prijavio. Zaista je strašno. Strašno je u moralnom smislu da u našim redovima imamo takve postupke. Šokiran sam opsegom ovih nezakonitih radnji”, rekao je Burr.

  Još je dodao da odbacuje određene tvrdnje kako se izvještaj o ubistvima civila sastoji od niza glasina.

  “U izvještaju se govori o pouzdanim informacijama o brojnim pitanjima. Ovo su vrlo ozbiljne tvrdnje i pratit ćemo dalje cijeli proces”, kazao je general Burr.

  Australijski mediji su prošle sedmice objavili da su njihovi vojnici u Afganistanu ubili 39 civila, tvrdeći da je vrlo moguće da su zabilježeni i drugi slučajevi u kojima su njihovi vojnici umiješani u ubistva civila u toj ratom pogođenoj zemlji.

  U izvještaju koji je pripremio glavni inspektor Oružanih snaga Australije Paul Brereton navodi se da su njihovi vojnici u Afganistanu namjerno ubili najmanje 39 civila.

  Međutim, australijski mediji tvrde da postoji mogućnost da su australijski vojnici umiješani u ubistva još većeg broja civila u Afganistanu.

  Jawad Zawulistani, predsjednik Organizacije za ljudska prava i demokratiju Afganistana, u razgovoru za “SBS News” rekao je da su njemu lično rođaci žrtava kazali da su australijski vojnici umiješani u više ubistva u Afganistanu nego što je navedeno u izvještaju.

  Dusty Miller, koji je bio član medicinskog osoblja pri australijskim snagama i jedan od očevidaca incidenata, također je izjavio da je pomenuti izvještaj istinit.

  Australijski načelnik Generalštaba general Angus Campbell kazao je za javni servis “ABC” da priznaje kako je moguće da postoji još ovakvih ubistava i sličnih incidenata u koje su umiješani australijski vojnici.

  “U ime Australijskih odbrambenih snaga (ADF) iskreno se izvinjavam narodu Afganistana zbog svakog zločina australijskih vojnika”, kazao je general Campbell.

  Brereton, koji je pripremio izvještaj, istakao je da je, prije nego što se ovi slučajevi i pojave pred sudom, potrebno da federalna vlada isplati odštetu porodicama žrtava u Afganistanu.

  Istražitelji koji vode istragu pripremili su izvještaj na osnovu izjava 423 svjedoka koji su govorili o ponašanju i postupcima australijskih vojnika između 2005. i 2016. godine te su analizirali više od 20.000 dokumenata i oko 25.000 snimaka i fotografija.

  Australija ima oko 400 vojnika u Afganistanu u sklopu svojih mirovnih napora koje provodi sa SAD-om i drugim saveznicima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje