Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Australija od decembra otvara granice za strance, studente i radnike

Preuzmite sliku

Australija je u ponedjeljak objavila da od sljedećeg mjeseca ukida ograničenja za strane putnike, uključujući studente i kvalifikovane radnike.

Na konferenciji za novinare u Canberri, premijer Australije Scott Morrison rekao je da je novi potez dio nacionalnog plana za povratak normalnom životu.

“Od 1. decembra 2021. godine potpuno vakcinisani nosioci viza koji ispunjavaju uslove moći će doći u Australiju bez podnošenja zahtjeva za dozvolu putovanja. U pitanju su studenti, kvalifikovani, humanitarni i privremeni radnici, nosioci privremenih porodičnih viza”, rekao je Morrison.

Dodao je da će u Australiju biti dobrodošli potpuno vakcinisani građani Japana i Južne Koreje, bez karantina.

“Koraci koje preduzimamo odnose se na osiguravanje našeg privrednog oporavka”, kazao je Morrison, dodajući da je povratak kvalifikovanih radnika i studenata u Australiju velika prekretnica.

Putnici iz ovih kategorija moraće dostaviti dokaz o vakcinaciji i negativan PCR test tri dana prije polaska u Australija.

U prvoj fazi relaksiranja mjera, Australija je za svoje vakcinisane građane ukinula ograničenja putovanja i zahtjev za dozvolu za međunarodna putovanja od 1. novembra. Nevakcinisani moraju dobiti dozvolu Vlade za međunarodna putovanja.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Australiji je do sada zabilježeno 290.336 slučajeva COVID-19, dok je od posljedica preminulo 1.942 ljudi.

Prvu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo je oko 91,5 posto osoba starijih od 16 godina, dok je 85,1 posto u potpunosti vakcinisano.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje