Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Australija: Muslimani i kršćani na zajedničkim iftarima u crkvi

Preuzmite sliku

Anglikanska crkva St. Paul u Beaconsfieldu, u gradu Perthu u Australiji, u cilju promocije međuvjerskog dijaloga i saradnje tokom mjeseca ramazana je otvorila svoja vrata muslimanima u tom gradu kako bi se mogli iftariti i obaviti molitvu u toj bogomolji.

Iz Crkve su kazali da su otvorili vrata bogomolje muslimanima u povodu ramazana, što je prvi put u Australiji da muslimani i kršćani u kršćanskoj bogomolji odaju počast ovom posebnom mjesecu u islamu.

Pripadnici različitih religija tako imaju priliku da zajedno učestvuju na iftarima, nakon dana dugog posta tokom mjeseca ramazana, prenosi Anadolija.

Inače, crkva je već šest godina dostupna lokalnim muslimanima kako bi mogli obavljati molitvu petkom.

Imam u tom gradu Faizel Chothia je kazao novinarima kako muslimani i kršćani na ovaj način mogu bolje upoznati sličnosti, ali i učiti o razlikama između dvije religije.

“Mislim da je najbolji način da se ide naprijed, kako postoje određeni nesporazumi, rasjeći kruh i podijeliti jelo”, rekao je imam.

Svećenik crkve St. Paula Reverend Peter Humphries je istakao da vjernici dijele mnoge sličnosti.

“Negdje u sebi dijelimo nešto zajedničko. Svi smo mi, u konačnici, dio jedne priče”, rekao je ovaj svećenik.

Pripadnici muslimanske i kršćanske zajednice u tom gradu su pohvalili ideju zajedničkog okupljanja tokom mjeseca ramazana.

“Stvarno mi se sviđa ovo što radi svećenik Peter i sviđa mi se da on i imam Faizel imaju tako lijepo i snažno prijateljstvo”, kazala je novinarima Aisha Novakovich, pravnica i muslimanka koja prisustvuje zajedničkim okupljanjima s pripadnicima drugih religija.

“Mislim da nam oni pokazuju, svima nama ali i ostatku svijeta, šta dva čovjeka mogu postići kada imaju liderstvo i viziju”, rekla je Novakovich.

Dodala je kako je zajednička molitva dokaz da pripadnici različitih religija mogu živjeti zajedno u miru i slozi.

Imam Faizel je na kraju druženja otkrio kako planira započeti izgradnju džamije odmah do crkve da bi, kako je rekao, time još više osnažili veze između dvije zajednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,