Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Astronauti se vratili iz svemira u kapsuli Elona Muska

Preuzmite sliku

Četiri astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustili su u subotu Međunarodnu svemirsku stanicu u kapsuli firme SpaceX, nakon više od 160 dana u svemiru i sretno se tijekom noći spustiti u more blizu Floride.

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu (subota u 20.35 sati na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 02.35 sati po srednjoevropskom vremenu). Povratak na Zemlju trajao je oko 6 i po sati.

Četvero astronauta sletjelo je u Meksički zaljev u nedjelju u 02.57 sati po mjesnom vremenu (08.57 sati po srednjoeuropskom). Baš kao što je i bilo predviđeno, kapsula je pala u more blizu grada Paname na Floridi.

“Uvježbani smo za izvlačenje posade po danu i po noći.”, istaknuo je Steve Stich, voditelj programa za komercijalne letove NASA-e, odgovarajući na upit uoči polaska kapsule, te dodao: “Brodovi imaju dobru rasvjetu a bit će i mjesečine.”

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u oktobru 2020. prvi astronauti “operativne” misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner. Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vraća na Zemlju. Astronauti će biti na istom brodu Dragon nazvanom “Resilience” koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošle sedmice dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet. (zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,