Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Arizona: Plinom će pogubljivati zatvorenike, zadnji osuđenik umirao je 18 minuta

Preuzmite sliku

Jevrejska zajednica žestoko je reagovala saznavši da je zatvor u Arizoni potrošio novac kako bi napravio cijanovodik, kojim su zadnji put u Americi pogubili zatvorenika prije 22 godine.

Cijanovodik su koristili nacisti koji su ubijali Jevreje u Auschwitzu, a sad će istu metodu primjenjivati zatvor blizu Phoenixa u Arizoni. Potrošili su oko 2000 dolara kako bi nadogradili komoru smrti i zatvorenike pogubljivali metodom koju su koristili nacisti u Drugom svjetskom ratu u zloglasnom logoru smrti Auschwitzu. Žestoko je na to reagirala jevrejska zajednica.

“Ovdje je nebitno podupire li neko smrtnu kaznu ili ne, radi se o načinu pogubljenja. Postoji nekakvo opće mišljenje i stav u američkom društvu da plin kojim su ubijali Jevreje nema mjesta u izvršenju kazne”, rekli su iz američke jevrejske zajednice.

Niko u Americi nije pogubljen plinom više od 20 godina. Zadnji je bio Walter LaGrand, kojeg su pogubili 1999. godine. Osuđeni ubojica umirao je 18 minuta, gušeći se zavezan za stolicu u saveznom zatvoru Florence u Arizoni. Njegovo pogubljenje su opisali svjedoci.

“Soba je utihnula kad su pustili plin. Zakašljao je dva, tri puta i počeo se tresti. Ruke su mu bile skroz crvene“, objavile su lokalne novine nakon pogubljenja.

Nakon toga niti jedan zatvorenik u Americi nije pogubljen plinom. Danas američki zatvori traže druge načine pogubljenja, nakon pomanjkanja smrtonosnih injekcija. U Utahu tako pogubljuje streljački vod, a Tennessee planira vratiti električnu stolicu.

A Florence zatvor u Arizoni nadogradio je ‘sobu smrti’ i nabavio sastojke za zloglasni cijanovodik. Promijenili su vrata i prozore, obnovili gumene brtve i nabavili sastojke za cijanovodik. Osim Arizone, Alabama, California, Mississippi, Missouri, Oklahoma i Wyoming pogubljuju zatvorenike plinom.

U Arizoni osuđenici na smrt mogu izabrati način pogubljenja ako su osuđeni za zločine prije nego što je savezna država Arizona prihvatila smrtonosnu injekciju kao način pogubljenja 1992. Od 115 osuđenika na smrt u Arizoni, njih 17 ima pravo birati. Dosad je bilo, ako odbiju izabrati, onda ih pogubljuju smrtonosnom injekcijom. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje