Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Arheolozi pronašli stari indo-grčki grad u Pakistanu

Preuzmite sliku

Arheolozi su na sjeverozapadu Pakistana otkrili ruševine grada povezanog s grčkim ratnikom Aleksandrom Velikim, čija je vojska prošla područjima ispod Himalaja prije više od dvije hiljade godina.

Skupina talijanskih i pakistanskih stručnjaka pronašla je kovanice, oružje i drugo u dolini Svat nakon godina iskopavanja, rekao je pakistanski arheolog Nijaz Šah. Zaključili smo, na temelju istorijskih referenci i  činjenica, da su Grci ovdje živjeli kao zajednica, rekao je Šah.

Obrambene zidine oko grada i pronađeno oružje navode na zaključak da bi se moglo raditi o dijelu Aleksandrove vojske. Grad je poslije postao spoj indijske i grčke civilizacije kad su područje preuzele lokalne budističke komune, rekao je arheolog. Zajednica od 4000 ljudi nazvana Kalaša, za koju se drži da su potomci Aleksandrovih vojnika i dalje žive u himalajskim dolinama u Pakistanu, ali Svat je prva takve vrste koja je otkrivena, prenosi Hina.

Postoje tragovi grčke civilizacije na putu koji je Aleksandar slijedio u Indiju, kazao je i dodao: “Ali ovo je prvi planirani grad za koji dosad znamo”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,